Spliethoffs eerste containerschip komt in Antwerpse dienst

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes
De 'Peyton Lynn C' van 869 teu vaart nu zonder boordkranen
De ‘Peyton Lynn C’ van 869 teu vaart nu zonder boordkranen © Spliethoff

De Nederlandse rederij Spliethoff zal voor het eerst een zuiver containerschip inzetten. Dat gebeurt in samenwerking met de nieuwe Canadese rederij Doornekamp Shipping in een lijndienst tussen Antwerpen en de Grote Meren.

De in Amsterdam gevestigde rederij Spliethoff exploiteert een vloot van meer dan vijftig mutipurpose schepen van 12.000 tot 23.000 dwt. Deze week werd een eerste containerschip van 869 teu aan de vloot toegevoegd. Het gaat om de ‘Peyton Lynn C’, die Spliethoff in langetermijncharter heeft genomen van de Canadese eigenaar Doornekamp Shipping.

De ‘Peyton Lynn C’ zal uitsluitend containers vervoeren voor de Cleveland Europe Express (CEE) of CEE-WAY Service tussen Antwerpen en de Grote Meren. Die CEE-dienst werd in april 2014 gestart en biedt sindsdien twee afvaarten per maand vanuit de Scheldehaven naar bestemmingen als Valleyfield, Ramey’s Bend, Cleveland (Ohio) en Duluth (Minnesota).

Picton

De CEE-WAY Service werd tot nu toe verzekerd door 12.200 dwt metende tweendeckers die een combinatie van containers, breakbulk en projectlading vervoeren. Het extra containerschip zal ingezet worden tussen Antwerpen, Picton (transittijd twaalf dagen vanuit Antwerpen) en Cleveland (transittijd van vijftien dagen).

Picton is een haven aan de Canadese kant van Lake Ontario. Doornekamp Shipping, een onderdeel van Doornekamp Construction, heeft er in 2015 Picton Terminals gemoderniseerd. De Canadese rederij kocht de ‘Peyton Lynn C’ (ex-‘Gesina Schepers’) in mei om een eerste eigen lijndienst te beginnen tussen Picton en Halifax (Nova Scotia). Het containerschip bleef tot nu echter in de Baltic varen in een charter voor de Deense feedermaatschappij Unifeeder.

Droogdokbeurt

Bij de aankondiging van de lijndienst Picton – Halifax zinspeelde Doornekamp Shipping al op plannen om actief te worden tussen Picton en andere havens aan de Grote Meren. Door de samenwerking met Spliethoff kan de Canadese nieuwkomer nu alvast die laatste plannen in de praktijk brengen.

De ‘Peyton Lynn C’ is vorig weekend in Antwerpen aangekomen vanuit Gdynia. In die Poolse haven kreeg het schip een negentien dagen lange droogdokbeurt, waarbij onder andere twee boordkranen werden verwijderd (zie foto).

Stefan Verberckmoes