Maersk ziet in 2021 miljarden dollars winst binnenstromen

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
De 'Margrethe Maersk' bij afvaart van de Westerschelde na een Antwerpse call size van meer dan 10.000 containers
De ‘Margrethe Maersk’ bij afvaart van de Westerschelde na een Antwerpse call size van meer dan 10.000 containers © Etienne Verberckmoes

Maersk heeft zijn winstprognose voor het volledige boekjaar 2021 fors verhoogd. De containerreus gaat nu uit van een operationele winst tussen 18 en 19,5 miljard dollar, of maar liefst dubbel zoveel dan oorspronkelijk werd gedacht.

Maersk verwachtte eind 2020 een bedrijfswinst tussen 8,5 en 10,5 miljard dollar voor het hele jaar 2021. Na een ijzersterk eerste kwartaal trok de Deense rederij dat bedrag op naar 13 tot 15 miljard dollar en heeft het nu met nog eens 5 miljard dollar extra verhoogd. 

Volgens de carrier, die over ’s werelds grootste containervloot beschikt, zal de wereldwijde vraag dit jaar nog met maximaal 8% groeien. Dit vooral door de hoge exportvolumes tussen China en de Verenigde Staten. 

Ocean

De omzet in het tweede kwartaal van 2021 wordt geraamd op 14,2 miljard dollar. De winst zou afklokken op 5,1 miljard dollar. “De sterke kwartaalprestaties zijn vooral te danken aan de uitzonderlijke marktsituatie met een sterke opleving van de vraag, die verstoringen in de supplychains en materiaaltekorten heeft veroorzaakt. In het tweede kwartaal stegen de volumes binnen de divisie Ocean met 15% en de gemiddelde tarieven met 59% ten opzichte van vorig jaar”, aldus Maersk. 

Maersk herhaalt daarmee wat zijn Duitse concurrent Hapag-Lloyd recent nog verklaarde: dat de markt in de nabije maanden alleen maar sterker zal worden. Hapag-Lloyd voorziet in 2021 een operationele cashflow tussen 9,2 en 11,2 miljard dollar. Ook de Japanse containercarrier ONE zette in het eerste kwartaal van 2021 sterke resultaten neer

Maersk verwacht dat de ongewone marktsituatie zal aanhouden tot minstens eind 2021. Op 6 augustus maakt Maersk de definitieve resultaten voor het tweede kwartaal bekend. 

Julie Desmet