NileDutch, DNA, IJzeren Rijn, coke, wereldrecord en Duisburg

Kort, Scheepvaart
Koen Heinen
Het grootste waterstoftankstation ter wereld staat in Beijing
Het grootste waterstoftankstation ter wereld staat in Beijing © Air Liquide

Een havenarbeider en een trucker opgepakt voor drugssmokkel, een nieuw aanvraag voor omgevingsvergunning Oude Landen, de overname van NileDutch door Hapag-Lloyd is afgerond, DNA is vrachtwagendief fataal en China heeft grootste waterstoftankstation.

COCAÏNE –

Bij een drugsvangst eerder deze week stuitte de Scheepvaartpolitie op twee ton cocaïne, vervoerd in een scheepscontainer. Drie verdachten blijven aangehouden. Volgens Het Laatste Nieuws gaat het om een straddle-carrierchauffeur van de PSA Noordzeeterminal (Kaai 913) en een trucker en zijn bijrijder uit Antwerpen. De omvangrijke drugsvangst zou niet gelinkt zijn aan onthullingen uit de gekraakte data van het SKY ECC-onderzoek. (ML)

OUDE LANDEN –

Spoornetbeheerder Infrabel heeft vorige maand een nieuwe aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend voor het project Oude Landen in Ekeren. Het gaat om een nieuwe bovengrondse kruising van twee spoorlijnen. Een eerdere bouwvergunning werd vernietigd. De nieuwe aanvraag is ondertussen ontvankelijk verklaard nadat Infrabel bijkomende vragen omtrent het project heeft beantwoord. Tot 16 juli loopt nog een openbaar onderzoek waarbij de bevolking bezwaren kan indienen. Al de ingediende bezwaren worden onderzocht en tegen begin december wordt dan een beslissing genomen of de vergunning al dan niet wordt toegekend. Volgens de zender ATV maken omwonenden zich nog altijd zorgen over de impact van het project op de omgeving. (KH)

NILEDUTCH –

De overname van de nichecarrier NileDutch door Hapag-Lloyd krijgt groen licht van de antitrust-autoriteiten. Hapag-Lloyd en NileDutch streven ernaar om grote delen van hun bedrijven al in het laatste deel van 2021 te integreren. Als alles goed gaat, is de integratie eind 2021 compleet. Wat de gevolgen van de fusie zullen zijn voor de Antwerpse vestiging van NileDutch, is nog niet bekend. (ML) 

IJZEREN RIJN –

Het nieuwe haalbaarheidsonderzoek naar het 3RX-tracé voor de IJzeren Rijn stoot het Vlaams Belang tegen de borst. Dat bleek tijdens een zitting van de commissie Mobiliteit eerder deze week. Commissielid Frank Troosters van Vlaams Belang hekelde daar het feit dat er telkens opnieuw een studie wordt uitgevoerd, zonder dat daar concrete resultaten uit voortvloeien. Volgens federaal minister voor Mobiliteit Gilkinet zal de nieuwe studie breder van opzet zijn dan die van vier jaar geleden. Er zouden nieuwe relevante cijfers en elementen in meegewogen worden. De kosten voor de nieuwe studie worden gezamenlijk door België, Nederland en Duitsland gedragen. De resultaten worden eind 2022 verwacht. (KH)

DNA –

De politie heeft via DNA-onderzoek de identiteit kunnen achterhalen van een vrachtwagendief die in het najaar van 2017 betrokken was bij de diefstal van trekkers van de firma R.H. Trans uit Retie. Via een track-and-tracesysteem kon de politie de gestolen vrachtwagens met opleggers terugvinden op een parking in Duitsland. Via DNA, dat werd teruggevonden op een waterfles in een van de opengebroken trekkers, kwam de politie terecht bij de Litouwer Sanchos A. De rechtbank in Turnhout veroordeelde de man bij verstek tot een effectieve gevangenisstraf van achttien maanden en een boete van 4.000 euro. (YD) 

DEUTSCHE POST DHL –

Het tweede kwartaal leverde Deutsche Post DHL recordresultaten op in alle divisies. De bedrijfswinst (ebit, of operationele inkomsten voor aftrek van interest en belasting) werd meer dan verdubbeld tot 2,075 miljard euro. Voor heel het jaar wordt op een ebit van 7 miljard euro gerekend. De divisie ‘Express’ was goed voor een ebit van 1,170 miljard euro tegen 565 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Global Forwarding & Freight realiseerde een ebit van 315 miljoen euro (2020: 190 miljoen). Supply Chain boekte een ebit van 195 miljoen euro (2020: 33 miljoen euro). E-commerce was goed voor 195 miljoen euro ebit tegenover 1 miljoen euro vorig jaar. Post & Parcel tot slot sloot het tweede kwartaal af met een ebit van 315 miljoen euro (2020: 264 miljoen). (KH)

DUISBURG –

De haven van Duisburg heeft in het eerste semester 2,2 miljoen teu behandeld, een stijging met 10% tegenover dezelfde periode vorig jaar. In het gecombineerd vervoer bedroeg de stijging 11%, de binnenvaart deed 5% beter en het spoorvervoer groeide met 14%. Vooral de goederstromen van en naar China en de verbindingen met Polen en Zuid-Europa zorgden voor de volumegroei, meldt Binnenschifffahrt.de. De haven behandelde in totaal een volume van 29,5 miljoen ton tegen 29,2 miljoen ton in de eerste helft van 2020. Containers, wissellaadkisten en trailers vormen ruim 60% van het overslagvolume. (KH)

WERELDRECORD –

In het Chinese Beijing is het grootste waterstoftankstation ter wereld geopend (zie foto). Het heeft een capaciteit van bijna 5 ton en kan per dag tot zeshonderd voertuigen ontvangen. Het tankstation werd geïnstalleerd door een Chinees filiaal van de Franse Air Liquide-groep. Het station is geïntegreerd in een waterstofdemonstratiepark van 200.000 m² met een testzone voor voertuigen en een publieke zone. In het park worden onderzoek, ontwikkeling, tests en productie in verband met waterstofenergie met elkaar verenigd. (KH)