Parket in beroep tegen vrijspraak Bocimar (CMB) in zaak scheepssloop

Nieuws, Scheepvaart
Bart Timperman
Scheepssloop (archiefbeeld)
Scheepssloop (archiefbeeld) © Pixabay

Het parket van Antwerpen gaat in beroep tegen de vrijspraak van Bocimar International (CMB). De rechtbank sprak eind juni de rederij vrij van illegale uitvoer van afvalstoffen voor de sloop van een schip. Het parket kan met dat vonnis niet leven.

Het Antwerpse parket gaat in beroep tegen de vrijspraak van Bocimar International, een dochterbedrijf van de Belgische rederij CMB. Dat meldt persagentschap Belga. Eind juni sprak de rechtbank de rederij vrij van de beschuldiging dat de verkoop van het schip ‘Mineral Water’ een milieumisdrijf was en gelijkstond met de illegale uitvoer van afvalstoffen.

Sloopeisen ontlopen

Volgens de ngo Shipbreaking Platform maakte rederij CMB zich schuldig aan een milieumisdrijf door het afgedankte vrachtschip ‘Mineral Water’ van dochter Bocimar, op 19 januari 2016 te verkopen aan een opkoper, die het daarna  onder de vlag van belastingparadijs Niue liet slopen op een breekwerf in Bangladesh. Volgens de ngo ging de rederij daarmee haar boekje te buiten en wou ze zo de strenge Europese sloopeisen ontlopen.

Het openbaar ministerie volgde de ngo en verweet Bocimar International dat het afgedankte schip illegaal werd uitgevoerd. De advocaten van CMB pleitten, met succes, dat de ‘Mineral Water’ zich op het moment van de beslissing tot sloop, niet in Europese territoriale wateren bevond. Volgens CMB waren de Europese regels rond scheepssloop in 2016 minder streng dan ze vanaf 2019 werden.

De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen vonniste in juni dat er niets onrechtmatigs is gebeurd. Daartegen gaat het parket nu dus in beroep. 

Bart Timperman