DEME start groen energieproject in Antwerpse partnerhaven Duqm (Oman)

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
De haven van Duqm in Oman
De haven van Duqm in Oman © DEME

Voor het gigantische, groene waterstofproject Hyport in de Antwerpse partnerhaven Duqm (Oman), zal DEME samenwerken met energiereus Uniper. Die zal technische diensten verlenen en onderhandelen over exclusieve afname van groene ammoniak.

DEME is via zijn divisie DEME Concessions aandeelhouder in het strategische, groene waterstofproject Hyport Duqm in Oman. De andere aandeelhouder is het lokale energiebedrijf OQ Alternative Energy. Eerder dit jaar verwierven ze in de Speciale Economische Zone van Duqm maar liefst 150 km2 voor hernieuwbare energieproductie. Tegen 2026 willen ze daar uit zon- en windenergie groene waterstof produceren. De faciliteit krijgt in de eerste fase een capaciteit van 250 tot 500 megawatt.

Hyport Duqm sloot nu een samenwerkingsovereenkomst met Uniper, een van oorsprong Duits bedrijf dat wereldwijd energie opwekt, vervoert en verkoopt. Samen zullen ze een volledige productieketen opzetten van groene stroom uit zon en wind, via elektrolyse naar waterstof tot uiteindelijk de synthese (verbinding met stikstof) van ammoniak. Uniper heeft de ambitie van de exclusieve afnemer van die groene ammoniak te worden.

Maritiem transport

“We moeten waterstof uit het laboratorium halen en naar de industrie brengen”, zegt CCO Niek Den Hollander van Uniper. “Een manier om dit te bereiken, is groene ammoniak importeren en opnieuw omzetten in waterstof, iets wat we bekijken voor Wilhelmshaven aan de Duitse Noordzeekust. Als bijvoorbeeld Duitsland waterstof wil gebruiken om zijn klimaatdoelstellingen te realiseren, zal het sterk van de import afhankelijk zijn.”

Hyport Duqm wordt verbonden met de gloednieuwe exportterminal, opslaginfrastructuur en steiger voor vloeibare producten in de haven van Duqm. “Dat project zal niet alleen bijdragen tot de Europese ambities om de uitstoot van CO2 en broeikasgassen te verminderen – zoals vastgelegd in de Green Deal en Fit for 55 – maar zal ook de visionaire toekomst van Oman en het sultanaat versterken”, zegt CEO Luc Vandenbulcke van DEME Group. Oman heeft zich voorgenomen om tegen 2040 meer dan 90% van het bruto binnenlands product niet uit olie te halen en een wereldtopper inzake innovatieve energie te worden.

Partnerhaven Antwerpen

De strategische omschakeling die de oliesjeiks maken van fossiele energiebronnen naar zon en wind, biedt interessante businessopportuniteiten voor de Vlaamse havens en grote aannemers van het kaliber DEME. Onder de naam Hyport maakt DEME bijvoorbeeld ook in Oostende plannen voor een waterstoffabriek op basis van offshore windelektriciteit.

Alle Vlaamse en Nederlandse havens kijken reikhalzend uit naar productie en import van waterstof of aanverwante energiedragers, zoals ammoniak. Dat thema is zelfs een van de steunpilaren van de fusie tussen de havens van Antwerpen – die Duqm in Oman als partnerhaven heeft – en Zeebrugge.

Roel Jacobus