Seabow start groentedienst van Almeria naar Portsmouth en Zeebrugge

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
Export van verse groenten in de haven van Almeria
Export van verse groenten in de haven van Almeria © Puertos de Almeria y Carboneras

De Antwerpse scheepsagentuur Seabow start in het najaar met een driehoekdienst voor gekoelde, verse groenten uit het Zuid-Spaanse Almeria naar Portsmouth en Zeebrugge. Op de twee schepen zal ook ruimte zijn voor containers met dry cargo.

In Almeria, het hart van de Zuid-Spaanse groentegordel, presenteerde Seabow een nieuwe dienst. “In het najaar willen we starten met een wekelijkse driehoekdienst tussen Almeria, Portsmouth en Zeebrugge”, vertelt scheepsbevrachter Dirk Ghys van Seabow. Voor de exploitatie van de nieuwe dienst wordt in Spanje een nieuwe dochteronderneming Sealink opgericht.

“Het hoogseizoen van de verse groenten uit Zuid-Spanje loopt van begin november tot eind mei. Dagelijks vertrekken uit de regio tussen Motril en Murcia vijfduizend trucks naar het Verenigd Koninkrijk en Noordwest-Europa. De scheepvaart is weliswaar minder snel dan die vrachtwagens maar we denken toch van voldoende lading te kunnen overnemen. Daarbij speelt ook het ecologische aspect een rol: schepen met een lage uitstoot en scrubbers passen in het plaatje van de Europese Green Deal, die ook door het Verenigd Koninkrijk ondersteund wordt.”

Verse groenten, marmer en arduin

De Antwerpse scheepagentuur Seabow mikt op een gemengde lading. “In hoofdzaak draait het om koelcontainers met verse producten – als tomaten, sla en komkommers – voor de markten van Londen en Manchester. Op vraag van de Spaanse klanten varen we na Portsmouth door naar Zeebrugge. Daar maken we gebruik van de shortsea- en hinterlandverbindingen met Duitsland, Oostenrijk en de Baltische staten. Naast de verse producten zullen we ook containers met dry cargo meenemen. In dat segment passen bijvoorbeeld afgewerkte aanrechtbladen in arduin en marmer.”

Naar verluidt worden twee zusterschepen met een capaciteit van 280 opleggers zonder chauffeur ingezet. “We hebben al schepen op het oog maar meer details kan ik daar momenteel niet over zeggen. Ik kan wel vertellen dat we nog uitkijken naar een bijkomende halte op de terugweg van Zeebrugge naar Almeria. Dat kan zowel in Spanje als in Portugal zijn.”

Roel Jacobus