Totaal verlies ‘X-Press Pearl’ levert gigantische claim op (+video)

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes
De 'X-Press Pearl' brandt volledig uit voor de kust van Colombo
De ‘X-Press Pearl’ brandt volledig uit voor de kust van Colombo © Sri Lanka Air Force

Zowat alle deklading op het containerschip ‘X-Press Pearl’ is al in vlammen opgegaan. De brand ontstond door een lek in een lading chemicaliën, dat al twee weken geleden ontdekt werd. In Hamad en Hazira mocht de lekkende container niet gelost worden.

Het amper drie maanden jonge containerschip van 2.743 teu staat intussen al een week in brand. Aanvankelijk leek het vuur onder controle te zullen komen, maar een forse explosie vorige dinsdag 25 mei heeft het schip in lichtelaaie gezet.

Uit de laatste luchtbeelden (zie video) blijkt dat intussen zo goed als alle deklading verloren is. Het gaat om containers van zowel X-Press Feeders als Maersk. Drie blusboten proberen nog altijd het vuur te bedwingen, maar de kans lijkt nog altijd groot dat het wrak zal zinken en zo de zee vervuilen.

General average

X-Press Feeders heeft intussen al general average (averij grosse) uitgeroepen. Voor de verzekeraars wordt deze scheepsbrand een kostelijke zaak. Er is niet alleen het grote ladingverlies en de hoge waarde van het schip door de jonge leeftijd, maar er worden nu ook kosten gemaakt voor het opruimen van gevaargoed dat aan de kusten van Colombo aanspoelt.

Een lekkende container met 25 ton salpeterzuur lijkt de ramp te hebben veroorzaakt. Er zal dan ook uitgezocht worden of de verzender van die lading verantwoordelijk is voor een gebrekkige verpakking van dat gevaarlijke goedje. De havens van Hamad (Qatar) en Hazira (India) worden ook met de vinger gewezen, omdat zij hebben geweigerd om de lekkende container te laten lossen bij de aanlopen op 11 mei (Hamad) en 15 mei (Hazira).

Gifwolken

De brand ontstond een week geleden toen de ‘X-Press Pearl’ voor anker lag voor de haven van Colombo in afwachting van een ligplaats. Het schip ligt daar nog steeds, omdat het gezien de omstandigheden nog niet mogelijk is om het rampschip op sleeptouw te nemen en verder van de kust weg te trekken. Sri Lanka heeft de inwoners van Colombo opgeroepen om voorzichtig te zijn. De brand heeft grote zwarte rookwolken veroorzaakt, die mogelijk zeer giftig zijn omdat heel wat van de 1.486 containers aan boord gevaargoed bevatten.

Volgens X-Press Feeders is een brand op een schip het ergste wat een bemanning kan overkomen. De 25 crewleden konden na de explosie van dinsdag allemaal veilig van boord gehaald worden, al liepen twee bemanningsleden daarbij wel beenletsels op. Die twee liggen nu in het ziekenhuis. Er bleek ook een bemanningslid besmet te zijn met COVID-19. Die man heeft geen symptomen en werd in quarantaine geplaatst in een militair hospitaal.

Stefan Verberckmoes