Telex: Maersk, PortConnect, MNM, COVID India, spionnen en Suezschepen

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen
De containerbarge 'Euroports' van PortConnect onderweg uit Frankrijk naar de haven van Antwerpen
De containerbarge ‘Euroports’ van PortConnect onderweg uit Frankrijk naar de haven van Antwerpen © PortConnect

Maersk voert een congestietoeslag in, PortConnect brengt containerbarge ‘Euroports’ terug naar Antwerpen, MNM zendt uit vanuit het Havenhuis, Rotterdam heeft al 53 ‘Suezschepen’ afgehandeld en India krijgt hulpgoederen via luchthaven Oostende.

‘SUEZSCHEPEN’ –

Havenbedrijf Rotterdam heeft 53 van de 64 schepen die vastzaten in het Suezkanaal vanwege de blokkade door de ‘Ever Given’ inmiddels afgehandeld. Dat meldt de Nederlandse zakenkrant FD. Twee schepen zullen Rotterdam niet meer aandoen, twee liggen bij een terminal en vijf zijn nog onderweg. Ook de ‘Ever Given moet naar Rotterdam, maar Egypte heeft het schip aan de ketting gelegd in afwachting van de financiële afhandeling van de schade ontstaan door de stremming. Dat er al zoveel schepen in Rotterdam zijn afgehandeld, komt omdat er meer vrachtwagens reden en distributiecentra langer open waren. (AB)

CHINESE SPIONAGE – 

De staatsveiligheid maakt zich zorgen om het risico op spionage door China op de luchthaven van Luik. Alibaba is als Chinese onderneming verplicht om met de Chinese overheid (en ook met de spionagediensten) mee te werken of zelfs spionnen in haar personeel op te nemen. Hierdoor zouden spionnen als werknemer van Alibaba toegang kunnen krijgen tot de gevoelige zones van de luchthaven. Dat zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in een antwoord op een parlementaire vraag. Hij meldt ook dat zijn collega Pierre-Yves Dermagne (Economie, PS) naarstig werkt aan een mechanisme om buitenlandse investeringen te screenen op mogelijke problemen met de nationale veiligheid. Dat mechanisme wordt uitgewerkt in het kader van een nieuwe Europese verordening. (PhVDo)

COVIDHULP INDIA –

Twee vluchten met hulpgoederen zijn vanuit de luchthaven van Oostende vertrokken naar India. Aan boord van het eerste toestel zaten 9.000 flesjes Remdesivir, een antiviraal geneesmiddel voor de behandeling van COVID-19. Omdat India een tekort heeft aan zuurstof vertrok een tweede vlucht met vier grote zuurstofstanks die samen meer dan 26 ton wegen. Het Indiase leger vloog hiervoor speciaal een Boeing C-17 Globemaster over om ze te vervoeren. (MDV)

MAERSK –  

De Deense containerrederij Maersk voert een congestietoeslag in op alle boekingen voor carrier haulage – waarbij de rederij het voor- en natransport regelt – en multicarrier. Dit omwille van de congestieproblematiek die is ontstaan na de blokkering van het Suezkanaal. Voor barge, spoor en intermodaal transport van en naar de belangrijkste havens geldt een toeslag van 10 euro per container. Voor alle vrachtwagenboekingen wordt er 25 euro extra aangerekend. De maatregel loopt tot 30 juni 2021 met mogelijke verlenging. Op 4 mei besliste ook Sealand, de intra-Europese dochter van Maersk, om een congestietoeslag in te voeren. (JD) 

PORTCONNECT –

Vanaf vandaag versterkt de containerbarge ‘Euroports’ als vijfde schip de vloot van PortConnect, het bedrijf voor estuaire vaart en grote binnenwateren van het Zeebrugse havenbestuur MBZ en Group DC (De Cloedt). Om te voldoen aan de grote vraag naar containertransport tussen Antwerpen en Zeebrugge, haalde PortConnect de ‘Euroports’ terug uit Frankrijk (foto). Daar voer het schip negen jaar voor de Sogestran Group op de Seine tussen Rouen en de voorhaven Port 2000 van Le Havre. De ‘Euroports’ is een zusterschip van de ‘Amberes’, met elk een capaciteit van 400 teu. (RJ)

WATERSTOFMOTOREN –

Een Japans consortium bestaande uit Kawasaki Heavy Industries, Yanmar Power Technology en Japan Engine Corporation, zal waterstofmotoren ontwikkelen voor de zee- en kustvaart. Ze spelen daarmee in op de transitie naar alternatieve brandstoffen in de komende jaren. De drie zullen samenwerken op het vlak van technologie, analyses van waterstofverbranding, materialen en classificering. Tegen 2025 willen ze hun waterstofmotoren op de markt brengen, elk met eigen specificaties op het vlak van vermogen. Er komen ook waterstofopslag- en -bevoorradingssystemen. (KH)

MNM –

De Grote Peter van de Veire Ochtendshow zendt op vrijdagochtend zeven mei tussen 06.00 en 09.00 uur uit vanuit het Antwerpse Havenhuis. Daarnaast gaan vliegende reporters van het programma op pad om havenmedewerkers te ontmoeten en hun verhalen aan bod te laten komen. Luisteraars kunnen verzoekplaten aanvragen voor de haven top 10. (ML)

WAALSE EXPORT –

De Waalse export is vorig jaar met 5,3% teruggelopen tot een waarde van 47,3 miljard euro. De daling is minder sterk dan verwacht, onder meer door toedoen van de farmasector. De Waalse exportdienst AWEX benadrukt dat Wallonië het ook in vergelijking met Vlaanderen (-5,6%), Duitsland (-9,3%) en Frankrijk (-15,9%) beter deed. De export gelinkt aan de farmasector groeide vorig jaar met 2,4%. Ook de automotive sector (+28,2%) droeg zijn steentje bij, voornamelijk dankzij de sterke verkoop van versnellingsbakken voor auto’s. Voor 2021 mikt AWEX op een exportvolume van zo’n 50 miljard euro. (KH)