Containerschip ‘City of Hongkong’ aan de ketting in Antwerpen

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Locatie van de 'City of Hongkong' in Leopolddok, Antwerpen
Locatie van de ‘City of Hongkong’ in Leopolddok, Antwerpen © VesselFinder

Inbreuken op de arbeidswetgeving en veiligheidsgebreken houden ‘City of Hongkong’ aan de kade van het Leopolddok in de Antwerpse haven. Het containerschip ligt er sinds donderdag 6 mei aan de ketting.

Het containerschip, varend onder de vlag van Antigua en Barbuda, vertrok op 25 april uit Freeport in de Bahama’s en kwam op woensdag 5 mei aan in Antwerpen. 

De belangrijkste grond voor detentie was de arbeidsreglementering. “Er zijn een aantal uren aan boord besteed geweest die in de plaats van ‘active’ als ‘non-active’ zijn geregistreerd. Hierdoor klopte onder meer de loonberekening niet”, vertelt Thomas De Spiegelaere, woordvoerder van FOD Mobiliteit en Vervoer. “Een ander belangrijk element is dat er een paar technische zaken op vlak van noodvoorzieningen niet in orde waren.”

Hapag-Lloyd

De ‘City of Hongkong’ is eigendom van het Noorse Songa Container. Het schip voer in charter voor MSC tot Antwerpen voor het werd overgedragen aan Hapag-Lloyd om te laden aan de Europa Terminal voor verscheping naar Canada. 

Na een eerste inspectie op 5 mei vond een tweede inspectie plaats op 10 mei. “De rederij werkt goed mee en we denken dat het wel in orde zal komen”, vertelt De Spiegelaere, “maar er moet eerst nog een nieuwe inspectie plaatsvinden voor het schip verder kan varen. Die volgt wanneer de rederij notie geeft wettelijk in orde te zijn.”

De ‘City of Hongkong’ is gebouwd in 2009, is 212 meter lang, 30 meter breed en heeft een draagvermogen van 34.295 dwt met een containercapaciteit van 2.564 teu. 

Julie Desmet