Schepen richting VS zitten bomvol

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

De Duitse rederij Hapag-Lloyd moet een boekingsstop van een week inlassen omdat de afvaarten uit Noord-Europa naar de Verenigde Staten overboekt zijn. CMA CGM reageert dan weer op de drukte met de invoering van een piekseizoentoeslag.

De boekingsstop die Hapag-Lloyd invoert, geldt voor zes Antwerpse aanlopen. Het gaat om die van de ‘Philadelphia Express’ (foto) en ‘St Louis Express’ (elk 3.237 teu), die respectievelijk vandaag en op 8 april aan PSA’s Europa Terminal komen laden.

In de AL4-dienst naar de US Gulf gaat het om de ‘Seattle Express’ en de ‘Fos Express’ (elk 5.085 teu), waarvan de Antwerpse aanlopen op paasmaandag 5 april en op maandag 12 april gepland zijn. De boekingsstop geldt ook voor de ‘Molly Schulte’ (2.357 teu) en de ‘HSL Nike’ (2.556 teu) uit de Caribbean Express Service (CES), die op weg naar Centraal-Amerika een tussenstop in Norfolk maakt. Die twee boten worden op respectievelijk 7 en 14 april bij Antwerp Gateway verwacht.

PSS

De Franse rederij CMA CGM heeft op haar beurt gisteren dan weer een Peak Season Surcharge (PSS 2) aangekondigd voor alle exportlading vanuit Noord-Europa naar de VS, Canada en Mexico. Vanaf 1 mei zal die PSS 2 de zeetransporten 250 dollar per teu duurder maken.

Stefan Verberckmoes