Eerste beelden DP World revolutionair stapelconcept BoxBay (+video)

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
'BoxBay' op Jebel Ali Terminal 4
‘BoxBay’ op Jebel Ali Terminal 4 © DP World

Terminaloperator DP World toont voor het eerst beelden van het volledig operationele ‘BoxBay’-hoogbouwmagazijn in de haven van Jebel Ali. Het geautomatiseerde ‘High Bay Store system’ (HBS) kan containers tot wel elf verdiepingen hoog stapelen.

DP World richtte in april 2019 samen met het Duitse ingenieursbedrijf SMS Group de joint venture BOXBAY op voor de ontwikkeling van een HBS-systeem. Het intelligente systeem stapelt de containers niet zoals gebruikelijk op elkaar, maar in een individueel rek. Daardoor is elke container op elk moment bereikbaar en wordt de opslagcapaciteit op de terminal met maar liefst 300% verhoogd.

Wereldprimeur

DP World is de eerste ter wereld die het HBS-systeem toepast. De operationele stapeltesten gingen in december 2020 op de nieuwe Jebel Ali Terminal 4 van start. BoxBay voerde toen met succes 1.500 geautomatiseerde containerbewegingen uit. Eind maart 2021 stond de teller op 10.000. Als het systeem volledig operationeel is, zal BoxBay jaarlijks meer dan 3 miljoen containers kunnen behandelen. Wanneer het concept op de terminals van DP World wereldwijd zal worden toegepast, is nog niet bekend. 

Het systeem zal in oktober 2021 aan het grote publiek worden voorgesteld tijdens ‘Expo 2020’ in Dubai. 

De eerste beelden van BoxBay kunt u in onderstaande video bekijken. 

Julie Desmet