Brand op sloopschip ‘Eldborg’ in Gentse haven onder controle (update)

Nieuws, Scheepvaart
Yannick De Spiegeleir
Brand Schepezatestraat Gent sloopschip 'Eldborg'
Brand Schepezatestraat Gent sloopschip ‘Eldborg’ © Ingezonden foto

In de nacht van maandag op dinsdag is er brand uitgebroken aan boord van het sloopschip ‘Eldborg’ op Kaai 790 in de haven van Gent. De brand was dinsdag tegen middernacht geblust. Het scheepvaartverkeer loopt weer normaal.

Update 14 april 9.00 uur

Hoe de brand ontstond op het sloopschip, is nog niet duidelijk. Het duurde tot middernacht in de nacht van 13 op 14 april, vooraleer de brand grotendeels geblust was. De scheepvaartpolitie was ter plekke: binnenvaartschepen konden doorvaren, zeeschepen werden tegengehouden. Niemand raakte gewond, maar er was wel geur- en rookhinder in de Gentse deelgemeente Oostakker. Sinds middernacht verloopt ook het scheepvaartverkeer voor zeeschepen weer normaal.

De bluswerken zijn nog niet helemaak afgerond, meldt de brandweerzone Centrum, maar de brand is wel onder controle. Er is nog altijd rook- en geurhinder mogelijk voor de inwoners van Evergem.

Gecontroleerd 

De melding van de brand op het voormalig vissersschip ter hoogte van sloperij Gallookwam liep omstreeks 2.40 uur maandagnacht binnen bij brandweer en politie. De brandweer besliste enkele uren na het ontstaan van de brand om het schip gecontroleerd te laten uitbranden. “We lieten het schip gecontroleerd uitbranden omdat het zeker niet mocht zinken”, zegt Alisa Coessens, woordvoerder van Brandweerzone Centrum.

De vlammen laaiden hoog op en het incident zorgde voor heel wat rookontwikkeling in de Gentse haven.

Yannick De Spiegeleir/Belga