Scheepvaartpolitie Zeebrugge wordt versterkte burcht

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
Commissariaat van de Scheepvaartpolitie in Zeebrugge
Commissariaat van de Scheepvaartpolitie in Zeebrugge © Regie der Gebouwen

Het commissariaat van de Scheepvaartpolitie in Zeebrugge wordt beter beveiligd voor onder meer grote arrestantentransporten. Rondom de volledige site komt een veiligheidshekwerk van 3,5 meter hoog met elektronische bewaking en schuifpoorten.

De Regie der Gebouwen heeft een vergunning aangevraagd om het commissariaat van de Scheepvaartpolitie in Zeebrugge beter te beveiligen. Het project bestaat uit stevige omheining van 3,5 meter hoog rondom de volledige site, met verlichting, elektronisch gestuurde camerabewaking, extra toegangscontrole en twee schuifpoorten op rails.

Het hekwerk moet de buitenperimeter van het cellencomplex beschermen tegen zowel indringing als uitbraakpogingen. De omheining dient ook voor een beter beschermde inrij- en triagezone voor grote arrestantentransporten. Als bescherming tegen “verhoogde dreiging” komt het veiligheidshekwerk van drie meter hoog op een betonsokkel van een halve meter hoog en moeten de schuifpoorten bestand zijn tegen het rammen met voertuigen van 2,5 ton aan 50 kilometer per uur. De omheining en bewakingscamera’s zullen de hoofdingang beter beveiligen na de reguliere diensturen en tijdens een lage bezetting. Ten slotte zullen de persoonlijke en dienstvoertuigen beter beschermd zijn tegen sabotage.

Openbaar onderzoek

De Regie der Gebouwen en de Federale Politie gaven aan de redactie van Flows nog geen verdere informatie over de kostprijs en het tijdschema voor de realisatie. Het openbaar onderzoek van de vergunningsaanvraag loopt van 3 maart tot en met 1 april. Tegen uiterlijk 8 juni moet het stadsbestuur van Brugge over de vergunning beslissen.

De Scheepvaartpolitie nam het commissariaat in de Veerbootstraat in 2015 in gebruik. Het terrein van ruim een halve hectare omvat kantoren met cellen, een logistiek complex (garages) en 35 parkeerplaatsen. De kostprijs bedroeg zes miljoen euro. De nieuwbouw verving toen de gebouwen uit de jaren 50 die te klein geworden waren door de groei van de haven van Zeebrugge. Na amper vijf jaar moet de site opnieuw evolueren met de opgevoerde strijd tegen illegale transmigratie.

Roel Jacobus