Rosslare meer en meer Ierse Dover met vierde schip DFDS

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes
Ferryverkeer in Rosslare
Ferryverkeer in Rosslare © Rosslare Europort

De Ierse haven Rosslare trekt alsmaar meer veerdiensten aan. Omdat DFDS een vierde roroschip zal inzetten op de route Duinkerke-Rosslare, stijgt het aantal afvaarten naar het Europese vasteland er volgende maand naar 36 per week.

DFDS begon op 2 januari met drie ropaxschepen een dienst tussen Duinkerke en Rosslare voor wegvervoerders die na de brexit een transit door het Verenigd Koninkrijk willen vermijden. Omdat de nieuwe verbinding erg succesvol is, wordt de ‘Ark Dania’ vanaf 1 april als extra schip ingezet om nog extra twee afvaarten per week en per richting te kunnen aanbieden.

De ‘Ark Dania’ is een freighter die 188 trailers kan overzetten, waarvan slechts twaalf met chauffeur. Met dat schip mikt DFDS dus vooral op onbegeleide lading (vervoer van de oplegger alleen), zodat er op de afvaarten met de ropaxschepen ‘Drotten’, ‘Kerry’ en ‘Visby’ weer capaciteit vrijkomt voor nog meer begeleid vervoer. De nieuwe vrachtverbinding zal dus eerder concurreren met de rorodiensten op Ierland van CLdN vanuit Zeebrugge.

Rusttijden

Omdat Duinkerke maar net voorbij de Belgisch-Franse grens ligt, ligt de ferryverbinding van DFDS goed in de markt bij Belgische en Nederlandse wegvervoerders. Zij kunnen na aankomst in Rosslare meteen de Ierse wegen op, omdat hun verblijf aan boord als rusttijd geldt.

Rosslare ontvangt behalve DFDS ook Stena Line en Brittany Ferries, die rorodiensten bieden naar onder andere Cherbourg, Bilbao en Roscoff. Met de komst van de relatief grote ‘Ark Dania’ versterkt de Ierse haven haar positie als belangrijkste ferryhaven van het land.

Onbegeleid

DFDS kan de frequentie op Rosslare verhogen naar acht aanlopen per week omdat het onlangs de megaroro ‘Scandia Seaways’ in de vloot heeft opgenomen. Daardoor kon er met schepen geschoven worden en kwam de ‘Ark Dania’ vrij, die nu nog tussen Esbjerg en Immingham vaart. Volgens DFDS is 35% van de vracht die tussen Duinkerke en Rosslare vervoerd wordt, onbegeleid verkeer.

Stefan Verberckmoes