Demir belooft meer controle op plastic afval in Antwerpse haven

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Containers
Containers © Bart Timperman

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil meer controle op de export van plastic afval via de havens van Antwerpen en Zeebrugge. De omgevingsinspectie Vlaanderen zou maar vijf medewerkers tellen. Dat aantal moet volgens Demir fors omhoog.

“We zullen bekijken hoeveel voltijdse equivalenten we op de havens van Antwerpen en Zeebrugge zetten, maar dat het er meer moeten zijn, kan ik wel al meegeven”, zei minister Demir op dinsdag 2 maart tijdens de commissievergadering.

Uit cijfers van Comtrade, het statistiek­bureau van de Verenigde Naties, exporteerde België in 2019 bijna een half miljoen ton aan plastic afval. Daarmee is het de vierde grootste exporteur ter wereld na Duitsland, Japan en de Verenigde Staten.

Uit onderzoek van journalistencollectief Lighthouse Reports is gebleken dat illegale export van plastic afval, vooral richting Zuidoost-Azië, in de lift zit. Daarbij draagt Antwerpen internationaal een reputatie van lakse controle en handhaving mee. 

Verstoppen

Om het risico op illegale afvalstromen te beperken zijn verladers sinds 22 februari 2021 alvast verplicht om voor alle afvaltransporten via de haven van Antwerpen een pdf-kopie van het begeleidend document naar de Vlaamse milieu-inspectie door te sturen. Sommige bedrijven proberen de aangifte te omzeilen door het vuile plastic te verstoppen achter het schone. 

Daarnaast heeft de inspectie slechts vijf mensen in dienst. “Volgens de info die ik heb gekregen, gaat het zelfs maar om 4,55 voltijdse equivalenten voor Antwerpen en Zeebrugge tezamen”, zei minister Demir. “Dat is natuurlijk veel te weinig. Voor zo’n grote haven als Antwerpen volstaat dat niet.”

Demir belooft dat plastic afval een prioriteit wordt in het handhavingsprogramma waaraan ze werkt. Daarin worden de doelstellingen voor de komende vijf jaar vastgelegd. Er wordt ook gewerkt aan een traceringssysteem om de afvalstromen digitaal van begin tot einde te volgen. Het programma moet tegen de zomer van 2021 klaar zijn.

Julie Desmet