Zespri en SEA-invest verdubbelen kiwiterminal Zeebrugge

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Er wordt stevig gebouwd op de kiwiterminal van Belgian New Fruit Wharf (BNFW) uit de groep SEA-invest, die intens samenwerkt met de Nieuw-Zeelandse kiwifruitgroep Zespri. “Het huidige pakstation dateert van 2004 en barstte uit zijn voegen door de toenemende volumes en de steeds grotere vraag naar verpakking”, zegt operations manager van Zespri Philip Marechal. “Daarom beslisten we in samenspraak met BNFW om uit te breiden. We investeren samen 11 miljoen euro in een nieuwbouw. Die zal tegen het voorjaar klaar zijn.”

De huidige loods beslaat 4.000 m2 en daar komt 3.500 m2 bij. “Bijna de helft daarvan zal dienen als opslagruimte voor verpakkingsmateriaal. Er komt ook een gedeelte voor de medewerkers. Zij krijgen modern comfort met eetgelegenheid en nieuwe sanitaire voorzieningen. De derde component is extra ruimte om in te verpakken. Door het centraliseren van de opslag van verpakkingsmateriaal krijgen we opnieuw meer ademruimte, ook in ons oude gebouw. Tegelijk vernieuwen we een gedeelte van het machinepark.”

Continuïteit in winter

Jaarlijks brengen tussen mei en oktober een 25-tal schepen van de CMA CGM Seatrade-dienst 1,4 miljard Nieuw-Zeelandse kiwi’s naar Zeebrugge. Daar worden ze verpakt en met vrachtwagens verdeeld naar groothandels en retailers in Midden- en Noord-Europa. Er werken in het hoogseizoen van mei tot november dagelijks gemiddeld 250 mensen in het verpakkingsstation en een 80-tal dokwerkers voor het lossen en laden. Behandelaar BNFW staat in voor het lossen, opslaan, verpakken en laden. Marechal leidt het Zespriteam dat toeziet op de productkwaliteit, de koeltemperatuur, de vlotte goederenstromen enzovoort.

De nieuwbouw schept niet onmiddellijk extra jobs maar biedt ruimte voor toekomstige groei. “We verwachten meer continuïteit in de winter, doordat onze jonge plantages in Italië en Frankrijk op dreef beginnen te komen. Het Zuid-Europese oogstseizoen is omgekeerd met dat van Nieuw-Zeeland. Daarnaast verzetten we dit jaar vanuit Nieuw-Zeeland ook beduidend hogere volumes van de gele Sungold terwijl ook de klassieke groene kiwi’s een bijzonder goede oogst en afname kenden.”

Overeenkomst tot 2028

De toekomst is alvast nog tot 2028 verzekerd. “We hebben een goede samenwerking met behandelaar BNFW. Vorig jaar sloten we een nieuwe overeenkomst voor tien jaar”, aldus Marechal.

Al 35 jaar komen bij BNFW in Zeebrugge kiwi’s voor Europa aan. Marechal maakte daarvan maar liefst 30 jaar vanop de eerste rij mee: hij werkte acht jaar voor BNFW en sinds 22 jaar bij Zespri. De jongste jaren zag hij reeferschepen met grote koelruimen plaatsmaken voor gekoelde containers.

Roel Jacobus