Zeebrugge installeert havenbreed 5G-netwerk voor alle bedrijven

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Het havenbestuur van Zeebrugge bouwt een 5G-netwerk, met supersnelle connectiviteit voor kritische communicatie. Dat zal ter beschikking gesteld worden van de havendiensten, privébedrijven, overheden en andere betrokken partijen. “5G maakt het mogelijk om in elke stap van de logistieke keten de beste innovatieve oplossingen toe te passen”, zegt Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder van het havenbestuur MBZ. 

“Met dit platform schakelen we een versnelling hoger voor innovatie en automatisering. Dit wordt een accelerator voor bijvoorbeeld internet of things (IoT), autonome vaartuigen, augmented reality (AR) en drones. Deze connectiviteitsbubbel versterkt de concurrentiële positie van zowel de haven zelf, privébedrijven, overheden, belangenverenigingen en andere instanties.”

Eerste gebruikers al gemeld

In fase één, die vanaf eind dit jaar af zal zijn, komen er drie masten, zes antennes en bijhorende apparatuur. Die zijn goed voor 5G in de voorhaven en een gedeelte van de achterhaven. De tweede fase, met twee masten en vier antennes – die de rest van de achterhaven dekken – wordt midden 2020 gerealiseerd. Voor de derde fase, in het havengedeelte tegen het Brugse stadscentrum, is er nog geen timing.

In een eerste fase zal het netwerk gebruikt worden voor connectiviteit naar sleepboten, snuffelpalen, camera’s en kaaisensoren. Daarnaast zal 5G dienen voor dispatching, connectiviteit naar straddle carriers, track & trace-systemen en kritische groepscommunicatie. Ook voor de nieuwe zeesluis zal betrouwbare connectiviteit cruciaal zijn. De eerste externe gebruikers hebben zich al gemeld: zij zullen het nieuwe netwerk gebruiken voor communicatie tijdens het bouwen en onderhouden van offshore windmolenparken.

Commerciële exploitatie

Voor de technische realisatie en commerciële exploitatie koos het havenbestuur voor het Brugse bedrijf Citymesh. Die beschikt in België als enige telecomoperator over een licentie om 5G-netwerken op te zetten, in samenwerking met technologiebedrijf Nokia. Citymesh installeerde bijvoorbeeld zo’n privaat, supersnel, draadloos netwerk bij CSP Zeebrugge Terminal.

Het brein van het 5G-havennetwerk staat in het datacenter van het havenbestuur. “Hierdoor blijven alle data veilig binnen het eigen netwerk en zijn we onafhankelijk van externe invloeden”, aldus Coens.

Roel Jacobus