Zeebrugge tot 2044 draaischijf van Qatarees aardgas voor Europa

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Qatar Terminal Limited (QTL), een dochterbedrijf van Qatar Petroleum, sloot met Fluxys Belgium een langetermijncontract om in Zeebrugge lng-schepen te lossen. In mei had Fluxys LNG slots op de markt gebracht (een ‘onderschrijvingsvenster’) voor diensten na afloop van de huidige langetermijn-loscontracten. Tussen 2023 en 2028 lopen een aantal contracten af. Zoals Flows begin juli al had vernomen, wordt alle vrijgekomen capaciteit tot 2044 in één keer opgenomen door Qatar. Het contract voor het ontvangen van de schepen en het opslaan van gas is 1 miljard euro waard.

De overeenkomst werd maandag in Brussel ondertekend door de Qatarese minister van Energie en tegelijk voorzitter en CEO van Qatar Petroleum Saad Sherida Al-Kaabi (links op de foto) en de CEO en voorzitter van het directiecomité van Fluxys Belgium Pascal De Buck (rechts). Daarbij was ook federaal minister van Energie, Milieu en Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem aanwezig (midden).

Europese strategie

“Voor Qatar Petroleum is Europa een cruciale lng-markt”, zegt minister Al-Kaabi: “Sinds geruime tijd investeren we in ontvangstcapaciteit. Aan de andere kant ondersteunen wij met onze betrouwbare energiebevoorrading het EU-energiebeleid.”

Pascal De Buck spreekt van een mijlpaal voor Fluxys Belgium. “Met deze overeenkomst verlengen we onze jarenlange samenwerking met onze Qatarese partners en verzekeren we op lange termijn de activiteiten in Zeebrugge. We versterken de positie van de terminal als veelzijdige en flexibele Europese toegangspoort. De terminal heeft een ruime capaciteit van leidingen naar heel Noordwest-Europa. Bovendien biedt hij een brede waaier opties voor stroomafwaartse kleinschalige lng-leveringen.”

Russen wachten op tank

Zeebrugge is van oudsher een energiehaven, die in de 20ste eeuw een grote rol speelde in de bevoorrading van steenkool en petroleum. Die trafieken zijn verdwenen maar in 1987 werd de lng-terminal op de oostelijke strekdam in gebruik genomen. De ontvangst van schepen uit Qatar is goed voor ongeveer 15% van het aardgas dat in ons land verbruikt wordt. Bovendien groeide de terminal, door zijn ligging op een kruispunt van gasleidingen, uit tot een centrale draaischijf voor het Noordwest-Europese netwerk.

De vier opslagtanks hebben een totale capaciteit van 380.000 kubieke meter aardgas. De jaarlijkse doorzetcapaciteit bedraagt 9 miljard kubieke meter. Momenteel is een vijfde opslagtank met een capaciteit van maar liefst 180.000 kubieke meter in aanbouw. Van zodra die klaar is, start volop het leveringsprogramma van Russisch aardgas uit Yamal. Er vindt ook een toenemend aantal transhipments plaats. In Zeebrugse kringen valt te vernemen dat er zelfs al gedacht wordt aan een zesde opslagtank.

Roel Jacobus