Wallenius SOL neemt Finse motoren mee naar Antwerpen-Zeebrugge

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Vanaf november neemt Wallenius SOL de Finse haven Vaasa op in haar wekelijkse dienst met Zeebrugge en Antwerpen. Die loopt langs de Zweedse en Finse havens in de Botnische Golf (boven de Baltische zee) en Tilbury in het Verenigd Koninkrijk (VK). Deze joint venture tussen de rederijen Wallenius en SOL werd pas in april opgericht voor het transport van Scandinavische woudproducten.

De aanloop in Vaasa komt er voor de technologiegroep Wärtsilä, die onder meer scheepsmotoren en energiecentrales maakt voor de wereldwijde markt. Alle afgewerkte motoren van Wärtsilä zullen via Antwerpen mondiaal verdeeld worden. In omgekeerde richting zal Antwerpen fungeren als Europese continentale hub voor toeleveringen aan Wärtsilä. Voor het centraliseren van de goederen zal de Antwerpse stukgoedbehandelaar Aprojects instaan. Deze langetermijnovereenkomst houdt rekening met een nog door Wärtsilä te bouwen Smart Technology Hub. Die opent in 2021 op het schiereiland Vaskiluoto, waar ook de haventerminals gelegen zijn.

Regionale logistiek

Op de aanloop in Vaasa komt ruimte voor andere cargo zoals trailers, containers en roro. “We ondervinden grote vraag naar oplossingen op maat voor de industrie in de Baltische regio. We zien een groeipotentieel in industriële samenwerkingen op lange termijn zoals nu met Wärsilä”, zegt Ragnar Johansson (foto), managing director van Wallenius SOL. Het wekelijkse vaarschema omvat de havens van Husum (Zweden), Vaasa, Kemi, Oulu, Pietarsaari en Kaskinen (Finland), Travemünde/Lübbeck (Duitsland), Tilbury (VK), Zeebrugge en Antwerpen.

“Een regelmatige lijndienst tussen Vaasa en continentaal Europa is een grote verbetering voor de logistiek in de streek van Vaasa. Deze dienst wordt een kostenbewust en milieuvriendelijk alternatief voor ladingen van de regionale industrie en handel”, zegt Hannu Uusi-Pohjola, CEO van de Finse logistieke groep KWH Logistics, die instaat voor terminal-operaties in Vaasa.

Roel Jacobus