North Sea Port in beeld en geluid in Havenhuis Gent (+ foto’s)

Nieuws, Scheepvaart
Melanie De Vrieze

De haven van Gent keert terug naar haar roots. Nadat de havenactiviteiten zich in de negentiende eeuw verplaatsten naar het noorden van de stad, brengt het Havenhuis aan de Graslei de haven voor een stuk naar het centrum van de stad terug. Sinds vandaag is het Havenhuis ook toegankelijk voor het publiek, dankzij een expositieruimte op de benedenverdieping.

Maquette

De expositie bestaat uit twee delen. Op een grote maquette (foto’s 2 en 3) is het hele havengebied in reliëf uitgesneden. “De maquette toont duidelijk aan hoe uitgebreid het gebied sinds de fusie is geworden”, zegt Daan Schalck, CEO van North Sea Port. “Het gaat over een gebied van 60 kilometer lang en meer dan 9.000 hectare groot.” 

Interactief verhaal

De maquette mag dan statisch zijn, de iPads errond zorgen voor een interactief verhaal voor de bezoeker. “Met enkele klikken komt informatie over North Sea Port in augmented reality tevoorschijn”, legt Schalck uit. Bezoekers kunnen onder meer inzoomen op de grenzen van het havengebied, de havens en dokken, de wegen, de spoorlijnen, de natuur- en buffergebieden, de bedrijventerreinen en de windmolens.

Op de iPads leggen ook video’s uit hoe de schepen in de haven binnenkomen en hoe ze lossen en laden. “Zo zie je verschillende locaties in de haven waar je als bezoeker nooit kan of mag komen”, voegt Schalck eraan toe. “In de toekomst zullen we het aantal filmpjes nog uitbreiden.”

Videowall

In het tweede deel van de ruimte staat een videowall. Daarop krijg je impressies van de haven door beelden en geluiden en je krijgt de meest recente cijfers. “Op die manier tonen we aan de bevolking waarmee we bezig zijn en wat de haven vandaag betekent”, licht Schalck toe. “In de fusiehaven werken bijna 100.000 mensen in 525 bedrijven. We willen niet alleen de geschiedenis van de haven zichtbaar maken maar ook de actualiteit.” 

Drie locaties

De expositie over North Sea Port zal in de toekomst ook te bezichtigen zijn in Vlissingen en in Terneuzen. Dan kunnen bezoekers dus op drie locaties de haven beleven. De expositie bekijken, kan zowel individueel als in groep, van dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur. “We hebben er bewust voor gekozen om toegankelijk te zijn wanneer de winkels open zijn. Zo kunnen bezoekers makkelijk binnenspringen en telkens iets nieuws ontdekken over de haven.” 

Reserveren voor groepen kan via deze link

Melanie De Vrieze