Oostends incident belet Tesla niet van uit te breiden in Zeebrugge

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Parlementslid en burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker (LDD) onthulde voor Knack een onthutsende anekdote van het bezoek van Elon Musk aan Zeebrugge. De grote baas van Tesla landde op 8 februari met zijn privéjet op de luchthaven in Oostende. Hoewel al tijdens de vlucht was doorgegeven dat het paspoort van zijn medewerkster op de incheckbalie in Los Angeles was blijven liggen, werd zij door de politie ei zo na in de boeien geslagen.

Dat kon enkel vermeden worden door tussenkomst van luchthavendirecteur Marcel Buelens – die het verhaal vanmorgen aan de redactie van Flows bevestigde – en een ex-minister. Er kwam pas vrede toen het paspoort ijlings met een tweede privéjet bezorgd werd. Echter niet zonder dat nog eens 5.000 euro boete opgelegd werd.

“Ambetantenaar”

Dedecker verwondert zich over de tegenstrijdigheid tussen het grote politieke beleid en de uitvoering in het werkveld: “We geven tonnen subsidies, fiscale cadeautjes, rulings, notionele intresten en belastingvrijstellingen aan buitenlandse potentiële investeerders. We openen consulaten en handelsvertegenwoordigingen op de New-Yorkse 5th Avenue en in elke uithoek van de planeet. We sturen prinselijke en koninklijke missies op pad naar de Oeigoeren en de Tadzjieken, met in hun kielzog een stoet van krijtpakken met ronkende CEO-titels. We bedelen om nieuwe investeringen bij Chinese Mandarijnen en dictaturen uit de gesluierde zandbak van het Midden-Oosten. Maar als de bijvlucht van een industriële mogol met wereldfaam haar paspoort vergeten is, wordt ze door een ambetantenaar met een doorgeschoten profileringsdrang achter de tralies gezet.”

Elon Musk kwam bij International Car Operators in Zeebrugge kijken hoe de eerste leveringen van Tesla’s Model 3 voor Europa behandeld werden. Nog geen week later kwam het verrassende nieuws dat hij het behandelingsproces tijdelijk had ingekrompen om de wagens sneller naar de aflevercentra te kunnen sturen. Een groot aantal van de pas aangetrokken honderd uitzendkrachten verloor daarbij zijn job. Er bleef met ICO wel een samenwerking voor het aanmeren van de schepen en een beperkte inspectie van de wagens.

Zeebrugge mag VK beleveren

Het bleef maanden stil rond de samenwerking met Tesla. De redactie vernam nu evenwel uit diverse bronnen dat de volumes gaandeweg weer opgebouwd werden. En er is zelfs meer: binnenkort zullen alle wagens bestemd voor het Verenigd Koninkrijk vanuit Zeebrugge verdeeld worden. Tekenend is dat de behandelaar een tweede ‘wasstraat’ (productielijn voor het reinigen van voertuigen) installeerde, om die voornamelijk aan Tesla toe te wijzen.

Gevraagd naar toelichting, onthoudt gedelegeerd bestuurder van ICO Marc Adriansens zich van officieel commentaar. “We hebben op vraag van de autofabrikant een geheimhoudingovereenkomst. Ik kan enkel bevestigen dat wij goed samenwerken.”

Roel Jacobus