Marine bereid om Atlantische missie om te keren naar Straat van Hormuz

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Vanmorgen gaf Defensie in Zeebrugge toelichting bij de internationale acties waarin ons leger betrokken is. Daarbij ging grote aandacht naar vrije doorvaart in de Straat van Hormuz, waar de scheepvaart hinder ondervindt van een politiek conflict tussen Iran en de VS. “Vanuit het Maritiem Informatiekruispunt (MIK) in Zeebrugge volgen we de positie van de Belgische schepen op de voet. We hebben een goed idee van de situatie ter plaatse”, zegt hoofd van de Divisie Operaties Carl Gillis.

Of België zal ingaan op de Amerikaanse vraag om aan de Navovloot een fregat te leveren voor de straat van Hormuz, wordt een kwestie van keuze. “België heeft twee fregatten. De ‘Leopold I’ is vandaag na een jaar onderhoud en opleidingen op missie in het Atlantisch gebied. De ‘Louise-Marie’ ligt aan de kade en is na een grote onderhoudsbeurt wel al goedgekeurd voor oefeningen maar nog niet genormeerd voor operationele dienst. Dat schip kan niet op enkele weken klaar zijn. De regering zal dus straks na haar zomerverlof een keuze moeten maken. In elk geval zijn wij flexibel om op elke politieke vraag te antwoorden en indien nodig met de ‘Leopold I’ het geweer van schouder te veranderen.”

Oefenen met Noorse cargoschepen

Het beschermen van de koopvaardij staat bovenaan de prioriteitenlijst van de oefenmissie die vanmiddag begon. De ‘Leopold I’ vaart naar het Franse Brest, waar onder Amerikaans commando de Standing Nato Maritime Group 1 (SNTM1) wordt gevormd: een eskader van vijf schepen uit de VS, België, Nederland, Noorwegen en Portugal. Het eerste luik van de missie bestaat uit een oefening in het beschermen van koopvaardijschepen gedurende een overtocht van de Atlantische Oceaan naar de Amerikaanse haven Norfolk.

“Hiervoor staan een aantal Noorse cargoschepen ter beschikking”, zegt bevelhebber van het schip Frederick Van de Kerckhove. Later volgen oefeningen nabij New York, Canada, de westkust van Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Belgische Kust.

Oorlogsvoering met groot geweld

Gedurende een jaar werd de ‘Leopold I’ intensief onderhouden en vernieuwd. “Alle systemen, machines en wapens werden grondig getest en de bemanning kreeg zes maanden intensieve opleiding van de Britse marine, die als de hoogste norm geldt. Hiermee staan we klaar voor taken in het bestrijden van piraterij en het beschermen en begeleiden van koopvaardijschepen. We installeerden tal van sensoren, beschikken over een eigen helikopter, en vormen ‘boarding teams’ voor controles en inspecties aan boord van schepen”, zegt Van de Kerckhove.

Daarnaast zal de technologische uitrusting getest en getraind worden in oefeningen in high end warfare, zeg maar oorlogsvoering, in het hoge geweldspectrum. Op 11 november wordt de ‘Leopold I’ terug verwacht in Zeebrugge, waar in december de collega’s van SNTM1 komen oefenen.

Roel Jacobus