Ook Cambodja stuurt containers plasticafval terug naar herkomstland

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen

De oorsprong van het afval wordt nog onderzocht, meldt het persagentschap Belga. Het Cambodjaanse ministerie van Milieu zal het bedrijf dat het afval heeft ingevoerd, beboeten.

Op de invoer van huishoudelijk en gevaarlijk afval staan sinds 1999 boetes en zelfs gevangenisstraffen.

Azië

Steeds meer Aziatische landen verzetten zich tegen de invoer van afval uit geïndustrialiseerde landen. Eerder deze maand liet Indonisië weten dat het meer dan 210 ton afval gaat terugsturen naar Australië.

Begin vorig jaar kondigde China aan dat het import van reststromen aan banden legt. Volgens scheepvaartanalist Drewry gaat het om 4 tot 5 miljoen teu per jaar. Vanuit de Antwerpse haven vertrekt jaarlijks 500.000 ton oud papier naar het Verre Oosten.

Koen Heinen