Grote rederijen lanceren ‘Internet van Logistiek’ begin 2020

Nieuws, Scheepvaart
Jonas Van Boxel

Global Shipping Business Network (GSBN) bestaat uit rederijreuzen als CMA CGM, Cosco Shipping Lines, Evergreen, OOCL en Hapag-Lloyd. Ook PSA International, Port of Qingdao en Shanghai International Port Group maken deel uit van de samenwerking.

Met GSBN wil softwarebedrijf CargoSmart de digitale transformatie van de scheepvaart versnellen. Op het platform zullen logistieke spelers samenwerken aan technologische innovatie, door op veilige wijze data uit te wisselen. Sleutelwoorden zijn openheid en transparantie. GSBN wordt gezien als antwoord op TradeLens, een gelijkaardig platform van Maersk en IBM.

Blockchain

De ondertekenaars van de samenwerking willen officieel van start gaan begin 2020, zodra aan alle anti-trust- en andere maatregelen voldaan zijn. Ondertussen zal CargoSmart proefapplicaties uitvoeren op GSBN om de waarde en het potentieel van het platform te testen. Zo kijkt het bedrijf op dit moment naar de mogelijkheden van blockchaintechnologie.

“Bij CargoSmart zijn we blij om de grote wil van de sector om de scheepvaart te digitaliseren en innoveren, mee te ondersteunen”, zegt CEO Steve Siu. “Dat engagement van de sector werd vastgelegd in de GSBN-overeenkomsten.”

Volgens Ho Ghim Siew van PSA International is een open en eerlijke uitwisseling van data essentieel om een ‘Internet van Logistiek’ uit te bouwen. “We zijn bij PSA blij om hieraan in een non-profitsamenwerking deel te nemen.”

Jonas van Boxel