Britten vragen maritieme beschermingsmissie aan straat van Hormuz

Nieuws, Scheepvaart
Bart Timperman

Omdat Iran zaterdag in de Perzische Golf de Britse olietanker ‘Stena Impero’ onderschepte na eerdere conflicten, pleit het Verenigd Koninkrijk (VK) voor een Europese missie om vrachtschepen te begeleiden.

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Hunt zijn er daarover “constructieve” gesprekken met een aantal landen. De missie zou complementair zijn aan de gelijkaardige inspanningen van de VS. Het VK heeft intussen het veiligheidsniveau voor schepen onder de Britse vlag in de straat van Hormuz opgetrokken tot niveau 3 en raadt aan om de regio voorlopig te vermijden.

Volgens de Iraanse overheid was het schip onderweg naar Syrië met ruwe olie en werden Europese sancties overtreden. Het schip wordt met  23 bemanningsleden vastgehouden voor de haven van Bandar Abbas in het zuiden van Iran.

Formele reacties van andere Europese landen op het voorstel zijn er nog niet. De rederij Stena Bulk vroeg eergisteren om de bemanning te kunnen opzoeken, maar kreeg nog geen formeel antwoord.

Bart Timperman