Belgische marine leidt operatie tegen piraterij

Nieuws, Scheepvaart
Philippe Van Dijck
'F930 Leopold I' - fregat van de Belgische marine
‘F930 Leopold I’ – fregat van de Belgische marine © Bart Meyvis

De strijd tegen piraterij is nog niet gestreden. België neemt tot juni 2023 de leiding over van operatie AGENOR.

Operatie AGENOR is een militaire samenwerking tussen acht Europese landen. De voornaamste doelstelling van de operatie is koopvaardij-scheepvaartverkeer in de straat van Hormuz (Perzische golf) te beveiligen.

Ceremonie

België neemt nu voor zes maanden de leiding van de operatie over. Belgisch Admiraal Renaud Flamant werd in een overdrachtsceremonie in Abu Dhabi officieel aangesteld. Hij is daarmee de 10e ‘Force Commander’ van de samengestelde vloot.

Het is overigens al de tweede maal sinds het begin van operatie AGENOR in 2020 dat België aan het hoofd staat van de missie. Admiraal Renaud Flamant is trouwens niet de enige Belg: een derde van de staf op het hoofdkwartier zal bestaan uit Belgen.

Piraterij

Piraterij blijft een groot probleem voor vrachtschepen. Hoewel het aantal gevallen afnam na de piek in 2010, was er terug een stijging vanaf 2019, voornamelijk rond de Hoorn van Afrika. Ook de Koninklijke Belgische Redersvereniging toonde zich alvast enthousiast over de blijvende steun van België aan de veiligheid van de koopvaardij.
Belgische marine leidt operatie tegen piraterij – Flows

Belgische marine leidt operatie tegen piraterij

Nieuws, Scheepvaart
Philippe Van Dijck
'F930 Leopold I' - fregat van de Belgische marine
‘F930 Leopold I’ – fregat van de Belgische marine © Bart Meyvis

De strijd tegen piraterij is nog niet gestreden. België neemt tot juni 2023 de leiding over van operatie AGENOR.

Operatie AGENOR is een militaire samenwerking tussen acht Europese landen. De voornaamste doelstelling van de operatie is koopvaardij-scheepvaartverkeer in de straat van Hormuz (Perzische golf) te beveiligen.

Ceremonie

België neemt nu voor zes maanden de leiding van de operatie over. Belgisch Admiraal Renaud Flamant werd in een overdrachtsceremonie in Abu Dhabi officieel aangesteld. Hij is daarmee de 10e ‘Force Commander’ van de samengestelde vloot.

Het is overigens al de tweede maal sinds het begin van operatie AGENOR in 2020 dat België aan het hoofd staat van de missie. Admiraal Renaud Flamant is trouwens niet de enige Belg: een derde van de staf op het hoofdkwartier zal bestaan uit Belgen.

Piraterij

Piraterij blijft een groot probleem voor vrachtschepen. Hoewel het aantal gevallen afnam na de piek in 2010, was er terug een stijging vanaf 2019, voornamelijk rond de Hoorn van Afrika. Ook de Koninklijke Belgische Redersvereniging toonde zich alvast enthousiast over de blijvende steun van België aan de veiligheid van de koopvaardij.