Boskalis brengt cruiseschip op zwareladingschip in Freeport (+ video)

Nieuws, Scheepvaart
Adrie Boxmeer

Vanwege problemen met de voortstuwing moest de ‘Carnival Vista’ (bijna vierduizend passagiers, lengte ruim driehonderd meter) naar een droogdok. De operatie van het inladen begon zaterdag bij zonsopgang en duurde twaalf uur. Het cruiseschip ‘Carnival Vista’ werd enkele kilometers voor de kust van Freeport op de ‘BOKA Vanguard’ geladen en naar de nabijgelegen Grand Bahama Shipyard vervoerd. Hier wordt het deze week gerepareerd. Het cruiseschip blijft tijdens de werkzaamheden op het zwareladingschip. Daarna wordt de ‘Carnival Vista’ enkele kilometers buiten de kust weer gelost, zodat het op 27 juli vanuit Galveston in Texas aan de volgende cruise kan beginnen.

Grote diepgang

De BOKA Vanguard is het grootste halfafzinkbare schip ter wereld. Het wordt gebruikt voor het droog en veilig vervoeren van zeer zware ladingen. Het heeft een open en platte achtersteven en een dek zonder boeg. Hierdoor kan het ladingen vervoeren die langer en breder zijn dan het dekoppervlak van 275 bij 70 meter. Als de ballasttanks worden gevuld, zinkt het dek van het schip af tot onder de waterspiegel, zodat ladingen met een grote diepgang kunnen worden geladen.

Adrie Boxmeer