Aandeel scheepvaartactiviteiten Maersk moet omlaag

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

CEO Søren Skou houdt als topman aan het roer van Maersk een koers aan om het bedrijf om te vormen van een containerrederij naar een ‘global integrator van containerlogistiek’. De lijndiensten van Maersk Line en de logistieke activiteiten van Damco werden al samengebracht in ‘Maersk Logistics and Services’ en op 1 augustus komen daar ook nog de inlandactiviteiten van APM Terminals bij.

In een interview met Wall Street Journal heeft Skou gezegd dat Maersk veel minder afhandelijk moet worden van de scheepvaartactiviteiten. Nu zijn die nog goed voor 80% van alle inkomsten, maar de CEO hoopt dat aandeel in enkele jaren terug te dringen naar 50%. Dat houdt in dat de helft van de omzet dan uit logistiek en inlandtransport moet komen.

“We willen zelf onze magazijnen beheren, de goederen daar ontvangen en in een container stuffen om die vervolgens per schip te vervoeren”, zegt Skou. Ook op de bestemming wil de CEO dat Maersk de goederen uit de container haalt in een distributiecentrum dicht bij de eindontvanger.”

Stefan Verberckmoes