Spanning stijgt na nieuwe aanval tegen tankers bij Straat van Hormuz

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

De olietanker ‘Front Altair’ (110.000 dwt) van de Noorse rederij Frontline is vanmorgen na een aanval in brand geschoten. De bemanning moest het schip verlaten, maar kon worden opgepikt door een ander schip. Volgens sommige berichten zou het schip intussen gezonken zijn.

De productentanker ‘Kokuka Courageous’ (27.000 dwt) van de Duitse maatschappij Bernhard Schulte Management is na een andere aanval eveneens geraakt, melden nieuwsbronnen. Daar is sprake van schade aan de romp boven de waterlijn aan stuurboordzijde, maar zijn schip en lading voor de rest niet geraakt. Gevaar dat de tanker zinkt, is er volgens Schulte niet. De bemanning heeft het schip veilig kunnen verlaten en is ook daar door een ander schip opgepikt. Er viel wel één lichtgewonde, rapporteerde de rederij.

De twee tankers bevonden zich in dezelfde zone voor de kusten van het emiraat Fujairah, aan de Golf van Oman.

Iran

Het zal de spanning in het Midden-Oosten ongetwijfeld weer doen toenemen. De olieprijs ging vrijwel onmiddellijk wat de hoogte in.

De Straat van Hormuz is een van de belangrijkste scheepvaartroutes ter wereld voor het vervoer van aardolie. Een vijfde van het wereldverbruik aan olie komt daar voorbij.

Een maand geleden raakten andere schepen in dezelfde regio al beschadigd door mijnen. Van Amerikaanse kant is toen met een beschuldigende vinger richting Iran gewezen. De aanvallen komen er in een context waar de spanningen tussen de twee landen opnieuw zijn toegenomen.

Of de aanvallen daar iets mee te maken hebben, dan wel bijvoorbeeld het werk zouden zijn van piraten, is momenteel volledig onduidelijk.

Jean-Louis Vandevoorde