Maersk lanceert online applicatie om overboeken tegen te gaan

Nieuws, Scheepvaart
Jonas Van Boxel

Volgens de rederij is overboeken een groot probleem. “Overboekingen van liefst dertig procent zijn niet ongewoon, wat een grote onzekerheid creëert voor onze klanten”, zegt Silvia Ding van Maersk. “Met Maersk Spot voorzien we volledige transparantie over prijzen en de garantie dat de lading aan boord geraakt. Zo kunnen klanten hun lading op een veel eenvoudigere en meer betrouwbare manier verzenden.”

Op de applicatie, die voorlopig nog in een bètaversie draait, maar echt online gaat in augustus, gaan klanten op zoek naar de beste prijzen. Maersk Spot berekent een all-inprijs bij de confirmatie van de boeking. Om het overboeken tegen te gaan, gelden boetes wanneer een verzending wordt geannuleerd. Omgekeerd betaalt Maersk een compensatie wanneer een verzending toch niet kan doorgaan.

Vijf eenvoudige stappen

Bovendien wordt het verzenden eenvoudiger. “Het offline proces kan tot dertien stappen tellen, vaak met veel papierwerk en communicatie”, zegt Ding. “Maersk Spot herleidt dit tot vijf simpele en geïntegreerde stappen – allemaal online.”

Maersk Spot is wereldwijd beschikbaar, behalve bij verschepingen van en naar de Verenigde Staten.

Jonas van Boxel