Jan Creve over Doelboek: “Ook voor geïnteresseerden Antwerpse haven”

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Protestbeweging Doel 2020 werd in 1997 opgericht door Jan Creve en oud-CVP-politicus Ferdinand De Bondt. Op dat moment zag het er belabberd uit voor het polderdorp. “Op zich is het al uitzonderlijk dat we het zo lang volhouden. In het begin waren onze tactieken die van een klassiek actiecomité. Maar algauw konden we, mede dankzij de inzet van geëngageerde juristen als Matthias Storme, ook een juridisch luik aan de strijd toevoegen. Andere protestacties zijn een minder lang leven beschoren.” 

Creve schrijft het boek naar eigen zeggen niet enkel voor de Doelenaars. “De campagne werd ook ver buiten Doel gedragen. En ons gaat het om een idee, een visie op de verhouding tussen mensen en economie. Voor ons staat de economie ten dienste van de mensen. Dit boek is dan ook bedoeld voor al wie interesse heeft in de recente Vlaamse geschiedenis, de haven van Antwerpen en de politieke besluitvorming.” 

Ongeziene escalatie 

Vooral op dat vlak is het nuttig en nodig om achterom te kijken, meent Creve. “De escalatie van het conflict is ongezien. Het is een onthutsend verhaal, het is soms hallucinant wat er allemaal gebeurd is, een democratie onwaardig. Door meer dan twintig jaar archieven en persteksten te herlezen, komen er dingen terug die uit het geheugen verdwenen waren. Het boek moet mensen aan het nadenken zetten als ze ooit gelijkaardige zaken willen ondernemen. In het begin werden we weggelachen, maar na onze eerste successen bij de Raad van State verhardde het discours. De bewoners stonden onder grote druk, er zijn veel waardevolle gebouwen verdwenen.”

Toekomst

Drie jaar geleden kwam er dan toch structureel overleg en nu lijkt het dorp gered, ingebed tussen het Deurganckdok en het nog te bouwen ‘Boomerangdok’. Criticasters vragen zich af of dat wel nodig was, voor een dorp met nog een klein groepje bewoners. “Van die bewonersaanallen worden gretig karikaturen gemaakt”, zegt Creve. “In Doel-dorp gaat het om een kleine dertigtal mensen, in de wijdere omgeving toch enkele honderden. Bovendien is de toekomst nog niet helemaal duidelijk. Doel heeft potentieel, er is zeker interesse voor nieuwe bewoning, maar een aantal gebouwen zijn nog niet vrijgeggeven. De haven heeft koudwatervrees bij het idee van een dorp dat zich weer ontwikkelt.” 

Het boek ‘Doel 2020. Het gevecht om Doel en de polder’ kan besteld worden door overschrijving van 24 euro op rekening van Doel 2020 BE 26 4186 0588 9129 (steeds met duidelijke vermelding van adres).

Michiel Leen