Zeebrugge naast vrijage met Antwerpen nu date met Gent

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Havenvoorzitter van Zeebrugge en burgemeester van Brugge Dirk De fauw (CD&V – zie foto) was zondag te gast in de businesslounge van North Sea Port in het stadion van AA Gent. Behalve de voetbalwedstrijd tegen Club Brugge stond op het programma een ontmoeting met het Gentse havenbestuur, de burgemeesters van het havengebied en de oud-gouverneur.

“Het was een aangename, eerste kennismaking in een informele sfeer. Er kwamen geen structurele thema’s op tafel maar we hebben wel afgesproken om elkaar in juni opnieuw te ontmoeten. Dan zal onder meer ook onze gedelegeerd bestuurder Joachim Coens er bij zijn om kansen voor eventuele samenwerking te bespreken.”

Met iedereen kunnen praten

Vorige week op de lentereceptie van Apzi-Voka West-Vlaanderen had De fauw verrast met de melding dat hij die middag met Oostende had gesproken en dat hij zondag North Sea Port zou ontmoeten. Begin april had hij al aangegeven dat de samenwerkingsgesprekken met Antwerpen moeilijk verliepen. Doordat de haven van Antwerpen in trafieken en mensen zes keer zwaarder weegt dan Zeebrugge, zouden de Sinjoren een eventueel samengaan rekenkundig domineren. Betekent de toenadering tot North Sea Port en Oostende dat het idee om met Antwerpen samen te gaan een rang achteruit schuift?

“Je moet met iedereen kunnen praten. Wat ik enkele weken geleden over Antwerpen vertelde, waren de signalen die ik vanuit de administratie en de werkgroepen van de samenwerkingsbesprekingen had opgevangen. In Antwerpen zijn ze daar even van geschrokken maar onze gesprekken over samenwerking blijven uiteraard lopen”, aldus De fauw.

Roel Jacobus