Vlaamse havens zitten op verlies na eerste kwartaal

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

Samen waren de vier havens goed voor 75,5 miljoen ton maritieme overslag, zo tonen cijfers van de Vlaamse Havencommissie. Dat was anderhalf procent minder dan in de eerste drie maanden van vorig jaar.

Dramatisch is die daling niet en het eerste kwartaal van 2019 is nog altijd een van de allerbeste in de geschiedenis. Het kan wel gelezen worden als een teken dat de economische context zich minder gunstig aan het ontwikkelen is.

Groei in kusthavens

De jongste jaren droegen vooral Antwerpen en Gent bij aan een bijna ononderbroken aanwas van de behandelde volumes. Ditmaal is de terugval op hun naam te schrijven. Antwerpen verloor 3% en kwam uit op 56,7 miljoen ton en Gent zakte met een gevoelige 8,6% naar 7,7 miljoen ton.

De twee kusthavens zaten daarentegen stevig in de lift. Zeebrugge boekte een forse groei van 14,4% naar 10,7 miljoen ton. Oostende ging er met 8,2% op vooruit en zat aan 363.000 ton.

Jean-Louis Vandevoorde