Testcentrum in Oostende voor schepen tot meer dan 400 meter (+ VIDEO)

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Op de industriezone Plassendale in de achterhaven van Oostende werd de nieuwbouw van het Maritiem Onderzoekscentrum (MOC) ingehuldigd. Daar werd sinds 2017 aan gebouwd en in principe openen de deuren over twee jaar. Er komen een sleeptank, een golfbak en een scheepssimulator om de invloed van golven, getijden en wind op schepen en constructies te onderzoeken. Het imposante complex werd ontworpen door signum+ architects uit Gent en gebouwd door (maritiem) aannemersbedrijf Artes Depret uit Zeebrugge. De omvang wordt duidelijk in een timelapse video van de bouwwerken (onderaan dit artikel).

De betonnen golfbak is een constructie van 30 bij 30 meter en 1,5 meter diep. De sleeptank wordt maar liefst 174 meter lang, 20 meter breed en 1 meter diep. Het wateroppervlak wordt vier keer groter dan de huidige installatie in het Waterbouwkundig Laboratorium in Antwerpen. Het wordt de enige sleeptank ter wereld voor volautomatische manoeuvreerproeven met scheepsmodellen van 8 meter lang.

Haventoegankelijkheid en veilig scheepvaartverkeer

De Vlaamse overheid, KU Leuven en UGent investeren samen ruim 28 miljoen euro. “Die investering is essentieel voor de moderne scheepvaart in Vlaanderen”, zegt Filip Boelaert, secretaris-generaal van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (links op foto). “De sleeptank in Antwerpen dateert van 1992 en werd in samenwerking met de UGent gebouwd om schepen te testen met een lengte tot circa 300 m en een capaciteit van 5.000 containers. Vandaag zijn er schepen van ruim 400 meter lang en met een capaciteit van 25.000 containers. De schaalmodellen voor onderzoek moeten dus ook groter zijn. Onder de naam Flanders Maritime Laboratory zullen we ook internationale onderzoekers aantrekken naar het Waterbouwkundig Laboratorium, dat al meer dan 80 jaar actief is.”

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) (rechts op de foto) noemt het MOC cruciaal voor de economie. “Hiermee verzekeren we toegankelijkheid van onze havens voor steeds grotere schepen en bieden we onderzoeksmogelijkheden voor veilig scheepvaartverkeer op zee, in havens en binnenwateren. Ook bouwers van windturbines, specialisten in offshore engineering en ontwikkelaars van golf- en getijdenenergie, krijgen hier de kans om te experimenteren en in te spelen op marktontwikkelingen.”

Roel Jacobus

.