Grootste containerschip ter wereld ‘OOCL United Kingdom’ in Zeebrugge

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Zaterdagmorgen maakte de ‘OOCL United Kingdom’ haar maidencall bij CSP Zeebrugge. Daarmee vestigde de kusthaven een nieuw record: met een capaciteit van 21.413 containers is dit het grootste containerschip ter wereld. Sinds begin mei is Zeebrugge een halte op twee van de zeven diensten – de NEU1 en NEU3 – van de Ocean Alliance tussen Europa en het Verre Oosten. Tot deze alliantie behoren de rederijen Cosco Shipping Lines, CGA CGM, OOCL en Evergreen Line.

De ‘OOCL United Kingdom’ vaart op de NEU1-dienst. Op deze rotatie zet Ocean Alliance elf enorme schepen in: vijf schepen van Cosco Shipping Lines met een capaciteit van 18.940 teu en zes van OOCL met een capaciteit van maar liefst 21.413 teu. De schepen van OOCL zijn daarmee de grootste van de wereld.

Eerste Europese importcall

Op de nieuwe NEU1-dienst is Zeebrugge, na Felixtowe in het Verenigd Koninkrijk, de eerste aankomsthaven of importcall op het Europese vasteland. De volgende bestemmingen zijn Gdansk (Polen), Wilhelmshafen (Duitsland) en Piraeus (Griekenland). Daarnaast werd Zeebrugge opgenomen in de bestaande NEU3-dienst. “Hiervoor spelen verschillende elementen. Zeebrugge komt in beeld wanneer in Rotterdam en Antwerpen congestie dreigt. Daarnaast kon de groep Cosco, die zowel een rederij als de terminal CSP Zeebrugge heeft, haar partners in de Ocean Alliance overtuigen om hier langs te komen”, zegt gedelegeerd bestuurder van de haven Joachim Coens.

Ondertussen bereidt CSP Zeebrugge zich voor op de nóg grotere schepen van de volgende generatie. Vijf van de zeven kranen worden momenteel met 12 meter opgetrokkken tot een werkhoogte van 54 meter. Dit moet het mogelijk maken om schepen van 23.000 teu, met boven- en benedendeks samen 24 lagen containers, te behandelen.

Roel Jacobus