P&O Ferries versterkt met ‘Estraden’ opnieuw Zeebrugge-Teesport

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

P&O Ferries versterkte na de kalmste maanden van het eindejaar en het begin van de winter, opnieuw zijn connectie tussen Zeebrugge en de Noord-Engelse haven Teesport (Middlesborough). Deze dienst werd verzekerd door de roroschepen ‘Bore Song’ (25.000 ton), ‘Mistral’ (10.471 ton) en het containerschip ‘Wega’ (749 teu). De ‘Wega’ lag al even aan de kant maar nu wordt de ‘Mistral’ vervangen door de ‘Estraden’ (18.205 ton).

Rorocargoschip ‘Estraden’ van de Finse rederij Bore, behorend tot de Nederlandse Spliethoff Group, verving vorige zomer al eens tijdelijk de ‘Mistral’. Dit schip van de Finse rederij Godby Shipping doet momenteel dienst op de Ierse Zee tussen Liverpool en Dublin.

Spooraansluiting Teesport

Zeebrugge-Teesport is voor P&O Ferries de continentale poort naar Schotland. Wekelijks heeft de Britse operator tussen Zeebrugge en Teesport zes afvaarten in elke richting, voor een tocht van 15 uren. P&O Ferries dook in juni vorig jaar alert in het gat dat gevallen was nadat DFDS Seaways de lijn Zeebrugge-Rosythe moest opdoeken na een scheepsbrand.

De connectie sluit aan op het Teesport Rail Initiative richting Schotland. Dat startte vier jaar geleden met als partners de eigenaar en exploitant van meerdere Britse havens PD Ports en de Zeebrugse logistieke groep ECS/2XL. Er vertrekken twee spoordiensten naar Glasgow als geïntegreerde oplossing voor goederenvervoer tussen Schotland en het Europese vasteland. P&O Ferries zegt dat het op dit traject jaarlijks meer dan 100.000 vrachteenheden vervoert, onder meer chemicaliën, kunststoffen, staal, automotive-onderdelen en dranken.

Roel Jacobus