Eerste kiwi’s van het seizoen al eind april in Zeebrugge

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

Flows meldde vorige week al dat het exportseizoen voor kiwi’s uit Nieuw-Zeeland is begonnen met een eerste transport met het reeferschip ‘Southampton Star’ vanuit Gisborne en Tauranga naar Shanghai en Kobe.

Vorige zaterdag heeft een eerste reeferschip met lading voor Noord-Europa de haven van Tauranga verlaten: de ‘Baltic Pearl’. Die zet momenteel koers richting Panamakanaal om vervolgens de Atlantische Oceaan over te steken en het fruit eind april in Zeebrugge te lossen. Een conventioneel reeferschip doet gewoonlijk zo’n 28 dagen over de reis van Nieuw-Zeeland naar Zeebrugge.

BNFW (Belgian New Fruit Wharf) verwacht dit jaar drie scheepsladingen kiwi’s uit Nieuw-Zeeland. Daarna zal de aanvoer verder gebeuren via de PAD Service van de Franse rederij CMA CGM, die opnieuw directe aanlopen in Zeebrugge zal maken. De eerste reefercontainers met lading van Zespri zullen op 14 april in Tauranga op het containerschip ‘Mozart’ (2.824 teu) geladen worden om op 20 mei bij BNFW te arriveren.

Stefan Verberckmoes