‘Stockpiling’ bezorgt DFDS nieuw weekrecord op route naar VK

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

In week 9 (eind februari) werd op de verbinding tussen Rotterdam en Immingham al een record van iets meer dan 50.000 lijnmeter (lm) rollende lading gehaald. Lang hield dat niet stand. In week 11 kwam daar nog eens 2.000 lijnmeter bovenop en boekte DFDS een totaal van 52.328 lm.

DFDS ziet ‘stockpiling’, voorraden die opgebouwd worden uit vrees voor onderbrekingen in de aanvoer bij een harde brexit, als meest waarschijnlijke oorzaak voor die hogere volumes. De rederij kon die alleen aan door bijkomende schepen te laten aanrukken en bijkomende afvaarten in te plannen.

Vanuit Vlaardingen bij Rotterdam bedient DFDS ook Felixstowe. Op minstens twee momenten lagen vier schepen die op de routes vanuit Rotterdam varen, samen aan de kaai van de eigen terminal van de groep in Vlaardingen (foto).

De toegenomen drukte op de verbindingen naar het Verenigd Koninkrijk is ook al in Zeebrugge vastgesteld.

Uitstel “uitstekend nieuws”

Niels Smedegaard, de uittredende CEO van de Deense scheepvaart- en logistiekgroep, juicht intussen toe dat het risico op een harde brexit vanaf 29 maart is afgewend. “Dat is uitstekend nieuws voor DFDS”, zegt hij. “Het is te vroeg om te zeggen wat nu zal gebeuren, maar de beslissing van de EU opent nieuwe kansen om tot een betere oplossing te komen dan een no-deal brexit en het geeft ons meer tijd.”

Hij moet daar wel onmiddellijk een kanttekening bij maken. “We moeten ons blijven voorbereiden want het gevaar op een harde brexit vanaf 12 april blijft bestaan.”

Jean-Louis Vandevoorde