Reuzenkraan bij ArcelorMittal Gent op de kaai gezet (+ foto’s)

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

De hele operatie had vrijdag en zaterdag moeten gebeuren maar liep onder meer door de weersomstandigheden van het voorbije weekend vertraging op. Deze morgen kon de klus wel geklaard worden. Rond tien uur stond de kraan op haar plaats. Net als bij de aanvoer van de kraan leverde dat spectaculaire beelden op.

Het ponton met de kraan lag sinds vrijdag aan de kaai van de staalfabriek. Voor het lossen kwamen zeven rijen SPMT’s (self-propelled modular transporters) in actie, samen goed voor 24 assen en 672 wielen (foto 3). De kraan zelf is 85 meter hoog.

De nieuwe kraan kwam een tiental dagen geleden uit Bilbao aan en ging eerst naar het Kluizendok om klaargestoomd te worden vooraleer ze gelost kon worden. Met die investering wapent ArcelorMittal Gent zich voor de nieuwe zeesluis in Terneuzen en de grotere schepen die zijn kaai zullen kunnen bereiken.

Jean-Louis Vandevoorde