Chiquita ruilt koelschepen voor containerschepen

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

Het containerschip ‘Hannah Schulte’ van 2.572 teu is op de laatste dag van het oude jaar in Vlissingen aangekomen om er de eerste afvaart te bieden van de nieuwe containerdienst van Great White Fleet naar Costa Rica en Panama.

In Centraal-Amerika maakt het zusterschip ‘Cosmos’ (ex ‘Catharina Schulte’) zich intussen klaar om bananen te laden in Puerto Limon en Almirante voor Noord-Europa. Beide schepen zijn uitgerust met ruim zeshonderd aansluitingen voor reefercontainers.

Great White Fleet zette tot nu toe schepen van de Starklasse (foto) in tussen Centraal-Amerika en Vlissingen. Het gaat om klassieke reeferschepen van 13.186 dwt met een grote containercapaciteit van 436 teu. Daarnaast stuurde de Chiquitadochter nog boten van de Iceklasse (14.567 dwt) naar Vlissingen, die uitsluitend bananen vervoerden.

Vervangen

Vanaf dit jaar vervangt een containerdienst al die traditionele koelschepen. Het vaarschema wordt lichtjes uitgebreid. Volgens de Antwerpse agent van de rederij, Boeckmans, zullen de containerschepen in Europa eerst Sheerness en daarna Vlissingen aanlopen. In Centraal-Amerika lopen ze achtereenvolgens Puerto Limon, Almirante (Panama) en als nieuwe bestemming ook Manzanillo (Panama) aan. In Puerto Limon zijn er aansluitingen naar Guatemala.

Great White Fleet is niet de enige carrier die deze maand een dienst met klassieke reeferschepen vervangt door een lijndienst met containerschepen. Ook Seatrade wijzigt de vloot van zijn Blue Stream Service, die vanaf deze maand in samenwerking met de Duitse rederij Hapag-Lloyd wordt verzorgd.

Stefan Verberckmoes