Nieuw onderzoeksproject over onbemande schepen

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

Het project gaat uit van het Fins agentschap voor technologie en innovatie Tekes, dat daarvoor 6,6 miljoen euro uittrekt, zegt de Britse groep op zijn website. Daarbij wordt niet over ‘onbemande’, maar over ‘autonome’ schepen gesproken.

Bedoeling is universiteiten, scheepsarchitecten, leveranciers van uitrustingen en classificatiemaatschappijen samen te brengen om te kijken wat de economische, sociale, wettelijke, regelgevende en technologische factoren aangepakt moeten worden om van onbemande schepen een realiteit te maken. Tegen eind 2017 moeten die punten opgelijst zijn en moet een volgende stap gezet kunnen worden.

Cluster

Finland wil langs die weg de eigen maritieme cluster ook profileren als één van de drijvende krachten in dit vlak. Dat het samenwerkt met Rolls-Royce, heeft te maken met de expertise die deze groep terzake al heeft opgebouwd met intelligente systemen voor de scheepvaart.

Niet zo lang geleden deed de Belgische professor Eric Van Hooydonk onderzoek naar de juridische implicaties van onbemande schepen. Zijn conclusie luidde dat het zeerecht geen revolutie moet ondergaan om die ontwikkeling mogelijk te maken, maar dat wel aan een aantal aspecten van de regelgeving geschaafd zal moeten worden.