Dat de problemen veel groter zijn dan Viapass en Satellic willen toegeven, is nu overduidelijk. Ondanks alle beloftes (en beweringen), zijn er te weinig OBU’s geleverd. Er zouden 400.000 OBU’s verzonden zijn, wat 50.000 meer is dan oorspronkelijk gepland. Hoe kan het dan dat zoveel bedrijven klagen dat zij er geen hebben gekregen?
Ruim 80.000 van die OBU’s werkten niet naar behoren. Ze zijn vanop afstand hersteld en slechts 2.000 moesten vervangen worden. Hoe komt het dan dat het callcenter zoveel klachten blijft binnenkrijgen, dat het ‘tilt’ slaat?
Op talrijke plekken worden terreinen en parallelwegen als tolweg beschouwd en worden nog steeds onrechtmatig kilometers aangerekend. “Daar wordt aan gewerkt en indien de factuur niet correct is, zal de eigenaar van de vrachtwagen een terugbetaling kunnen terugvragen”, klinkt het.
Hallo? De betaler moet alle facturen tot in de details natrekken en zelf aangeven dat hij onrechtmatige kilometers terugbetaald krijgen. Het systeem zou op 1 april volledig klaar zijn en nauwkeurig werken.
Er zou alles in werking gesteld worden om aan de grenzen voldoende en goed werkende automaten te hebben. Maar een OBU ‘kopen’ aan een van de slechts 60 automaten aan de grenzen neemt minstens 10 minuten in beslag en elk automaat zou slechts 25 OBU’s hebben. Is dat niet om problemen vragen?
Daarbij komt nog dat één vrachtwagen op vier in België (30.000 à 40.000 van de 150.000) nog niet is uitgerust met een OBU. Dat is mij bevestigd. Viapass zegt goed gecommuniceerd te hebben. Maar als de helft van het eigen vervoer in België nog niet is overgegaan tot het installeren ervan, dan schort er toch iets aan die communicatie?
Ook de ministers dragen schuld. Zij spraken immers altijd over “de transporteurs die zouden moeten betalen”, zodat de illusie ontstond dat er voor de andere vrachtwagens niets aan de hand was.
Waarom dan niet uitstellen? Vermoedelijk omdat dat de doos van Pandora had geopend.
Als men zoveel 'dysfuncties' vaststelt, dan kan men toch niet anders dan beslissen om de invoering uit te stellen. Niet beboeten was immers geen optie: dan zouden al diegenen die geen OBU hebben beloond worden door geen kilometers te moeten betalen, terwijl zij die op tijd klaar waren dat wél zouden moeten doen.
Waarom dan niet uitstellen? Vermoedelijk omdat dat de doos van Pandora had geopend. Dan was een ‘Ecotaxe’-scenario niet uit te sluiten. Een scenario waarbij men zou vragen om de heffing dan toch niet in te voeren, zoals te elfder ure in Frankrijk. Want nu is het duidelijk dat het maatschappelijk draagvlak van deze maatregel grotendeels verdwenen is. De kilometerheffing zal een veel grotere impact hebben op de Belgische economie dan oorspronkelijk gezegd. Dat stellen niet alleen de transportfederaties, maar ook organisaties als Comeos en Unizo nu.
Had men uitgesteld, dan was het ‘Ecotaxe’-risico te groot. Dan maar doorgaan, ondanks alle kritiek en reputatieschade. Maar ja… een beetje meer ‘failed state’ of minder, doet er niet toe.