Hogeschool Vives start postgraduaat rond droneprojecten

Hogeschool Vives start in Oostende met een postgraduaat rond drones, met een grote nadruk op het praktische beheer van droneprojecten in bedrijven. Daarbij is er aandacht voor zowel de technische, economische als juridische aspecten.

“Pakjes vervoeren met een drone boven stedelijk gebied is aan andere regels gebonden dan pakweg vliegen met een drone tussen twee eilanden”, zegt Rob De Roo. Hij is coördinator van het expertisecentrum Dronelab in het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum van hogeschool Vives op de luchthaven Oostende-Brugge. Vanaf maandag 16 september start daar een nieuw postgraduaat Unmanned Aircraft Systems. Het gaat om een praktijkgerichte opleiding voor het efficiënt toepassen van drones in de bedrijfswerking.

Naast technische kennis en een vliegopleiding, tonen gespecialiseerde vakmensen hoe drones kunnen ingezet worden in specifieke sectoren als smart environment, smart construction, safety & security. Ook het economische aspect komt aan bod in business development en small business projects.

Stedelijk gebied is geen aardappelveld

De opleiding is gericht op een sterke toepasbaarheid in onder meer de logistieke sector. Je ontwerpt het strategische plan waarmee je binnen je bedrijf het verschil maakt. Daarbij wordt gekeken naar bijvoorbeeld potentiële toepassingen van drones, de terugverdientijd van investeringen, het beheer van een droneproject en juridische aspecten.

“Vanuit onze luchtvaartopleidingen hebben we een sterke kennis van het luchtverkeersmanagement. Hoe maak je dat je droneproject harmonieert met de wetgeving en met de andere gebruikers van het luchtruim? Er zijn bovendien specifieke aspecten gelinkt aan cargovluchten boven stedelijk gebied. Naast de wettelijke voorschriften moet het toestel van een hogere kwaliteit en betrouwbaarheid zijn dan voor bijvoorbeeld een toestel om een onbewoond aardappelveld op te meten. Ons postgraduaat gaat dus verder dan alleen de technologie: wij belichten de overkoepelende laag van een compleet droneproject”, licht De Roo toe.

Slechts 25 studenten

Dit postgraduaat is gericht op zowel afgestudeerden uit alle richtingen als op wie zich professioneel of in zijn vrije tijd wil verdiepen in de dronewereld. Bepaalde diploma’s hoger onderwijs, een vlieglicentie of bedrijfservaring geven aanleiding tot vrijstellingen. Voor een goede interactie is het aantal studenten beperkt tot 25.

De modulaire opleiding start op maandag 16 september en bestaat uit vier maanden theorie met een aansluitende examenperiode, stage, individuele en groepsopdrachten. De lessen vinden plaats op maandag, dinsdag en woensdag in Oostende.

Roel Jacobus