Een derde van vrachtwagens in overtreding bij Benelux-controles

Benelux-instanties controleerden dinsdag vrachtwagens op verschillende plaatsen. Eén op de drie voertuigen was in overtreding. Er werd gecontroleerd op fraude met de tachograaf en op de naleving van rij- en rusttijden.

In België werd gecontroleerd in Tessenderlo en in Wanlin. In Nederland waren de controleplaatsen Venlo, Moerdijk en Apeldoorn. In het Groothertogdom werd de controlepost opgesteld ter hoogte van Dudelange.

Veel overtredingen

Opvallend is dat van de 70 vrachtwagens er maar 45 helemaal in orde waren. Bij 25 vrachtwagens werden in totaal 36 overtredingen vastgesteld. Navraag bij de FOD Mobiliteit leerde dat de voertuigen niet specifiek werden geselecteerd maar 'at random' werden gestopt. De controles hadden betrekking op de rij- en rusttijden en dus ook op de tachograafgegevens. De boorddocumenten werden aan een grondige controle onderworpen.

Benelux-verband

Het Verdrag van Luik uit 2014 voorziet in een samenwerking tussen de drie Benelux-landen om de handhaving van de EU-regelgeving voor het wegvervoer te bevorderen. Dat geldt voor het organiseren van gezamenlijke controles en het betreft ook het harmoniseren van de regelgeving zelf.

Noodzakelijk

Sven Heyndrickx van de FOD Mobiliteit stelt dat dit soort controles noodzakelijk blijven en regelmatig gedaan worden. Bij deze controle was het opvallend dat het hoogst aantal overtredingen (28) werd vastgesteld in het Groothertogdom en veel minder in België (slechts 3) en Nederland (slechts 5). Hiervoor kan niet direct een verklaring worden gegeven. In ieder geval moeten deze controles een eerlijkere concurrentie, correctere arbeidsomstandigheden voor de chauffeurs en een hogere verkeersveiligheid bevorderen.

Sven Josten