Nieuwste schip van Exmar klaar voor eerste opdracht

Exmar kreeg gisteren zijn nieuwste LPG-tanker opgeleverd op de scheepswerf van Hanjin Heavy in het Filipijnse Subic Bay. De ‘Kallo’ is het vijfde schip in die reeks dat de Belgische rederij in dienst neemt. Het schip zal onder Belgische vlag varen.

In 2015 nam Exmar al de ‘Kaprijke’ in de vaart. Vorig jaar volgden de ‘Knokke’, de ‘Kontich’ en de ‘Kortrijk’. Het gaat stuk voor stuk om tankers met een lengte van om en bij 180 meter, een breedte van 29,4 meter en een diepgang van een tiental meter. Hun draagvermogen bedraagt iets minder dan 30.000 dwt. Die schepen horen thuis in de categorie van de ‘midsize gas carriers’.

De ‘Kallo’ wordt morgen bij Hanjin Heavy Industries and Construction Philippines gedoopt. De Zuid-Koreaanse scheepsbouwer beschikt sinds 2006 over een werf in de Filipijnen. Subic Bay ligt een honderdtal kilometer ten westen van hoofdstad Manila en was destijds vooral gekend omdat daar de grootste Amerikaanse marinebasis in Zuidoost-Azië.

Na zijn doop zal de ‘Kallo’ op zijn eerste reis worden ingezet voor het vervoer van ammoniak van Saoedi-Arabië naar Zuid-Korea.

Jean-Louis Vandevoorde