Nieuwbouw van Evergreen op maidentrip (+foto’s)

De door Evergreen Line gehuurde ‘Titan’ is gisteren in Antwerpen op maidentrip gearriveerd. Met een capaciteit van 14.354 teu is deze nieuwbouw samen met de eerder opgeleverde ‘Triton’ nu het grootste schip uit de vloot van de Taiwanese rederij.

De ‘Triton’ en ‘Titan’ zijn de eerste twee uit een reeks van vijf die Evergreen van de Griekse eigenaar Costamare huurt. Al deze schepen zijn bestemd voor de NE7 Service van de CKYHE partners tussen het Verre Oosten en Europa. Een andere Taiwanese rederij, Yang Ming, levert al vijf schepen van 14.080 teu voor deze Far East loop. De nieuwbouwschepen van Evergreen vervangen nu kleinere eenheden van 8.508 teu.

De ‘Titan’ was op 16 juni in Ningbo aan de maidentrip begonnen en meerde al aan in Shanghai, Xiamen, Shekou, Colombo, Piraeus, Felixstowe, Hamburg (eerste foto) en Rotterdam.

Noordzeeterminal

Gisteren stoomde het nieuwe schip voor de eerste keer de Westerschelde op (tweede en derde foto) om vervolgens aan de Noordzeeterminal van PSA te komen laden. Vandaag zal de containerreus opnieuw koers zetten naar Piraeus en vervolgens ook Xiamen, Ningbo, Shanghai en Shekou. 

Op respectievelijk 7 september en 5 oktober zullen de zusterschepen ‘Talos’ en ‘Taurus’ hun debuut in de NE7-dienst maken. Ook het laatste schip uit de reeks, de ‘Theseus’, zal nog dit jaar worden opgeleverd door Samsung Heavy Industries.

Nieuwbouwprogramma

Behalve deze megaschepen heeft Evergreen nog zestien anderen in aanbouw. Volgend jaar zal de Taiwanese carrier vijf eenheden van 14.000 teu in de vaart nemen die door de Japanse scheepswerf Imabari Hiroshima Shipyard worden gebouwd en van Shoei Kisen zullen worden gehuurd .

Vanaf februari 2018 start de oplevering van elf eenheden van 18.000 teu die eveneens door Imabari zullen worden gebouwd voor Shoei Kisen op basis van een chartercontract met Evergreen. Volgens Imabari zullen deze 'ultra large container ships' (ulcs) zelfs 20.000 teu kunnen laden.

Al deze containerreuzen zijn bestemd voor de vloot van de nieuwe Ocean Alliance die Evergreen in april volgend jaar zal vormen met CMA CGM, Cosco en OOCL.