Belgische expertise voor havenhervormingen in Cyprus en Litouwen

Cyprus komt in België aankloppen voor de hervorming van zijn havenbestuur en scheepvaartreglementering. Litouwen deed dat ook voor het herschrijven van de concessievoorwaarden voor havengronden in Klaipeda.

Voor het contract met de Cyprus Ports Authority gaat Eric Van Hooydonk Advocaten in zee met PriceWaterhouseCoopers. Het eiland in de Middellanse Zee wil zijn nationaal havenbestuur hervormen. Het Antwerps advocatenkantoor en PWC gaan dat proces ondersteunen en meewerken aan het omlijnen van de nieuwe rol en organisatie van de Cypriotische havenoverheid.

Die opdracht is inmiddels uitgebreid tot het uitwerken van een volledig nieuwe scheepvaart- en havenreglementering. Die hervormingen volgen op de beslissing om het beheer van de haven van Limassol (foto), de grootste op Cyprus, te privatiseren en daar met concessies te gaan werken.

Litouwen

Eric Van Hooydonk Advocaten sleepte in joint venture met een lokaal advocatenbureau eveneens een adviesopdracht in de wacht in Litouwen. Daar gaat het om het definïeren van het statuut van havengronden en van de voorwaarden van terminalconcessies die worden uitgeschreven door de Klaipeda State Seaport Authority. Klaipeda is de grootste haven in de Baltische staat.

Het Litouws regime van terminalcontracten was op de korrel genomen door de Europese Commissie.