2M schrapt afvaarten uit China naar Antwerpen

Maersk en MSC hebben besloten om in de week van het Chinees Nieuwjaar geen afvaarten vanuit het Verre Oosten naar Antwerpen te bieden. Het schrappen van de drie afvaarten is nodig om de vaarschema’s weer op orde te krijgen.

Het Chinese ‘Jaar van de Os’ begint op 12 februari. Omdat de Chinese fabrieken tijdens de nieuwjaarsperiode doorgaans twee weken gesloten blijven, vermindert het ladingaanbod. Het is een jaarlijkse gewoonte dat de containerrederijen dan even tijdelijk hun capaciteit aanpassen door een aantal afvaarten over te slaan.

Maersk zegt de nieuwjaarsweek aan te grijpen om een aantal vertragingen weg te werken. De geplande afvaart van het schip ‘Maersk Herrera’ (15.282 teu) op 11 februari uit Shanghai voor de AE55/Griffin Service van het 2M Vessel Sharing Agreement van Maersk en MSC wordt gewoon een week uitgesteld. Alle lading die al voor die reis geboekt was, zal dus gewoon een week later met hetzelfde schip vertrekken.

Busan

Ook het vertrek van de ‘Maersk Enshi’ (13.102 teu) op 13 februari uit de Zuid-Koreaanse haven Busan voor de AE6/Lion Service gaat niet door. In de AE7/Condor Service vervalt de afvaart van de ‘Estelle Maersk’ (17.816 teu) op 15 februari uit Ningbo. De Antwerpse lading die al voor beide afvaarten geboekt werd, zal zoveel mogelijk meegaan met de AE55/Griffin Service.

2M biedt elke week zes afvaarten uit het Verre Oosten naar Noord-Europa. De geplande reizen van de loops AE1/Shogun, AE5/Albatross en AE10/Silk in week zes zullen wel doorgaan, maar dat zijn diensten die geen Antwerpse aanloop hebben. Om het schrappen van de drie andere afvaarten op te vangen, zal de AE5/Albatross eenmalig extra lossen in Le Havre en Hamburg. Het schip dat in week zes in China vertrekt voor de AE10/Silk Service zal uitzonderlijk een tussenstop in de Portugese haven Sines maken ter compensatie van het wegvallen van de AE6/Lion-aanloop.

MPET

De MSC PSA European Terminal (MPET) aan het Antwerpse Deurganckdok, die het de voorbije weken bijzonder druk had door het samenvallen van aanlopen van de drie grote Far East loops, zal het wegvallen van de drie afvaarten pas in de tweede helft van maart voelen. De ‘Maersk Herrera’ wordt daar nu op 24 maart verwacht.

Stefan Verberckmoes