MSC stuurt stagiair Stéphane uit naar Chili: "Ben hier heel gelukkig"

Je hebt van die mensen die álles uit hun stage willen halen. Stéphane Truyens, student Logistiek Management aan de AP Hogeschool, is een van hen. Hij loopt momenteel stage op het MSC-kantoor in … Santiago de Chili.

Wanneer we Stéphane (tweede van rechts op de foto) aan de lijn krijgen, blijkt hij het zeer naar zijn zin te hebben in Zuid-Amerika. “Spaans kende ik al van op school en van een eerder studieverblijf in Valencia”, klinkt het. “Chili kende ik al een beetje, maar de cultuur en de manier van werken zijn nieuw voor me. Daar doe ik het ook voor: ik wil me professioneel en persoonlijk ontwikkelen en de maritieme wereld beter leren kennen.”

Via Genève

Stéphanes stageaanvraag passeerde via het MSC-hoofdkwartier in Genève. “Ik ben Elena Secuianu, Eline Huys en Marc Beerlandt enorm dankbaar omdat ze mijn stageaanvraag hebben verwerkt en begeleid. Dankzij hen zit ik hier.” Eind januari was het zover en zette Stéphane koers naar zijn standplaats. Stéphane betrekt er een huis met verschillende andere internationale studenten. Ze komen onder andere uit Frankrijk, Duitsland, Nederland, Venezuela en ook België.

“De tijd vliegt: over drie weken zit het er alweer op. Hier weggaan wordt niet eenvoudig. De collega’s hier zijn heel behulpzaam. Ik ben de eerste buitenlander die hier stage komt lopen. Ze hebben me snel ingewerkt in mijn traineefunctie. Ook in het weekend trekken we vaak samen op. Ik volg mee hoe de procedures lopen op de verschillende departementen. Bedoeling is dat ik nog een klein eindwerk schrijf over mijn ervaringen hier.”

Reefers, reefers

Stéphane is onder de indruk van de professionaliteit van zijn Chileense collega’s. “Hier werken zeer ervaren mensen. En in tegenstelling tot de clichés, wordt hier hard gewerkt, van 8.30 uur ’s ochtends tot 18.30 ’s avonds. Chili is een belangrijke haven voor MSC. Een groot deel van onze totale reeferactiviteit speelt zich in Chili af. Er vetrekken ook veel grondstoffen met bestemming Antwerpen.”

Far East 

Eenmaal terug in België loopt Stéphane nog enkele weken stage op de afdeling Far East van MSC Belgium, na de zomer hoopt hij aan het werk te gaan. Maar eerst nog wat genieten van Chili. “Ik ben hier erg gelukkig. Wat er daarna komt zien we nog wel. Ik sta open voor alle opportuniteiten. In het buitenland als het kan, graag. Ik kan het iedereen aanraden om in het buitenland te gaan studeren. Dat hoeft niet per se vér van huis te zijn. Maar door zo’n buitenlandse ervaring ontwikkel je jezelf nog meer op persoonlijk en professioneel vlak en leer je andere culturen kennen.”

Michiel Leen