Nederlandse verladers grote voorstanders van vrijhandelsverdrag met VS

De Nederlandse verladersorganisatie EVO is voorstander van een snelle ondertekening van een handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.

 Dat heeft ze laten weten na het kritische debat in de Tweede Kamer vorige week over een mogelijk handelsverdrag tussen beide economieën.

“Export vanuit Europa  naar de VS wordt stevig belast en zwaar gecontroleerd, wat handel onnodig duur maakt. Dat heeft een negatief effect op het resultaat van Nederlandse bedrijven. Een handelsverdrag moet dat veranderen,” aldus de EVO.

Volgens haar is een gemiddeld Nederlands exportbedrijf is ongeveer 40.000 euro per jaar kwijt aan alle voorwaarden die de Amerikaanse overheid stelt. “Voor veel als betrouwbaar gekwalificeerde Europese bedrijven zijn de regels overbodig. Voor deze AEO-gecertificeerde bedrijven kan een verdrag bijdragen aan versoepeling, onder meer op het gebied van voedselkeuringen,” klinkt het.

Volgens EVO zijn er bovendien veel besparingen mogelijk door afspraken te maken over lagere invoertarieven voor elkaars producten. “Nu exporteert Europa voor 292 miljard euro aan goederen naar de VS. Nederland exporteerde in 2013 voor meer dan 16 miljard euro naar de VS. Daarover wordt gemiddeld 4%  invoerbelasting betaald,” zegt de organisatie.